Када је први српски војник дотакао тло Крфа након Голготе 15. јануара 1916. године, изабран је за дан када се обележава Дан српско-руског братства. Спасење српске војске дошло је захваљујући депешама које је руски цар Николај Други Романов послао савезницима захтевајући да се спасе српска војска. Да није било драгоцене помоћи руског цара Николаја Другог Романова, не би било јуначког повратка у отаџбину и зато се данашњи дан посвећује нашој руској браћи.

Тим поводом су, у организацији Клуба Генерала и Адмирала, удружења „Српски кривак“, удружења Ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца, удружења Ветерана ПЈП, удружења „Вожд“ и удружења „Херојске 549. моторизоване бригаде Цар Душан Силни“, положени венци на споменик цару Николају Другом Романову у Београду.

Делегацију нашег удружења чинили су: председник Владан Ранковић, генерал-мајор Божидар Делић, бригадни генерал Стојан Коњиковац, Васа Делић и Бранислав Манојловић. Делегацију Удружења Ветерана ПЈП предводио је генерал Драган Раденовић.

„…Савест наша нас приморава да плачемо, када Руси плачу, и да се радујемо, када се Руси радују. Велики је дуг наш пред Русијом. Може човек бити дужан човеку, може и народ – народу. Али дуг, којим је Русија обавезала српски народ 1914. године, тако је огроман, да њега не могу вратити ни векови ни покољења. То је дуг љубави, која свезаних очију иде у смрт, спасавајући свог ближњег. Нема веће љубави, него да ко положи душу своју за другове своје – то су речи Христа. Руски Цар и руски народ, неприпремљени ступивши у рат за одбрану Србије, нису могли не знати, да иду у смрт. Али љубав Руса према браћи својој није одступила пред опасношћу и није се уплашила смрти… “

Свети Владика Николај Охридски и Жички.

Категорије: Догађаји