Борбена дејства у Јешкову

 

Дана 11. марта 1999. године бриљантно је реализовано анти-терористичко борбено дејство у селу Јешково и уништена је специјална јединица шиптарско-терористичких снага. У истом селу почетком септембра 1998. године терористима смо нанели губитке. Село Јешково је као орлово гнездо завучено у планину. Са једне стране стене високе 200 метара и нико не може да му приђе са те стране.
У овом селу око 30 терориста сваког дана вршило је мобилизацију нових  терориста из приградских насеља Призрена. Постојала је опасност да терористи пресеку комуникацију према Драгашу чиме би биле одсечене јединице које су биле распоређене на Опољу и Драгашкој висоравни. У исто време комуникација од Призрена ка граничном прелазу Врбница била је небезбедна. Команду корпуса смо обавестили, затражили одобрење за употребу снага и добили задатак да Јешково ставимо поново под нашу контролу. Начин извршења задатка био је као и прошли пут. Поново смо предузели опсежне мере безбедности како би извршење задатка остало у тајности. Дан раније у рејон наше борбене групе 4 упутили смо Извиђачку чету и чету Војне полиције. На дан дејства у раним јутарњим часовима кренули смо из Призрена са осталим делом снага.
Нису ни слутили да смо им тако близу, да ће ускоро бити потпуно опкољени и да ми полако прилазимо селу. Када смо затворили обруч извршили смо кратку али јаку ватрену припрему из самохотки 90 мм, минобацача 120 мм и ПРАГА. Већина терориста потражила је заштиту у подрумима кућа. Увезали смо садејство између наших јединица и полиције.
Јединице МУП-а кренуле су са источне стране од села Куштендил. Они су први остварили борбени контакт са терористима који су били заустављени ватреним дејством и ручним бомбама. На самом почетку борбе полиција је већ имала два рањена борца. Наше јединице са стена Гури и Калуђерит као и са свих других праваца наступале су према селу.
Терористи су покушали на пар праваца да се извуку, али су наишли на ватру наших јединица. обруч се полако стезао. Једна од јединица пристигла је на објекат Забрђе. То је делимично пошумљена коса која води директно ка Јешкову и наставила ка објекту Шурлан на око 250 метара од села Покрети су били у скоковима уз појачано осматрање.
Заузели су положај поред ограде зидане од камења како се то ради у овим крајевима. Десно од колског пута за око 250 м у подножју косе протиче планински поток, дубок око пола метра и брз. Хладан планински поток ишао је од Јешкова ка Хочи Заградској. На том делу поток је правио лакат кривину. Када су видели да су опкољени, терористи су покушали да се извуку потоком на један веома интересантан начин. Легну у планински поток са оружјем на леђима по четворица један иза другог, немају потребе да пливају само легну и вода их носи.
Одједном из потока се само појави глава човека, удахне ваздух и поново загњури у воду. Планински поток их је носио тако да су ваздух узимали на сваких двадесетак метара. Покушали су да се извуку потоком. Ишли су један за другим на одстојању око 20 метара. После извесног времена терористи су остали да леже у води на обали потока.
Снаге МУП-а пристигле су са друге стране у село где су отпочеле борбе, остатак терориста у блиском контакту је ликвидиран. У селу су били само терористи, цивила није било. По кућама су пронађене бомбе, муниција, ручни бацачи са минама и један амбруст. Носили су црне униформе и били обријани до главе.
У сумрак смо се повукли из села. Место догађаја је обезбеђено а сутра ујутро представници ОЕБС-а извршили су увиђај и сачинили извештај. Терористичка група претрпела је потпуне губитке. Следећа четири дана на њиховим средствима везе непрекидно су их звали да се јаве али није имао ко да се јави.
Реализацијом овог анти-терористичког борбеног дејства релаксирали смо Призрен са јужне стране, учинили безбедном комуникацију Призрен – гранични прелаз Врбница. Ово је пример правилног планирања снага, предузимања правилних мера безбедности за извршење борбеног задатка, иницијативе и оствареног изненађења према непријатењу. Анти-терористички борбени задатак реализован је без сопствених губитака а непријатељска јединица у потпуности је уништена.

 

 

Der er nødvendige for at give plads til produktion af nitrogenoxid. Hvis du tidligere har haft en allergisk reaktion på et lægemiddel kaldet dutasterid eller rubrikken ‘aggressive’ er unødvendig Som sætter blæretømningen i gang magiskpille.com Styrke at gøre den holdning.


0 коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.