Током Агресије НАТО пакта на Савезну Републику Југославију и ратних сукоба на Косову и Метохији било је много тешких дана. Међу оним најтежим издваја се 31. мај 1999. године. Тог дана је Приштински корпус Треће армије имао највеће губитке у људству у једном дану- 10 погинулих и 115 рањених и контузованих војника и старешина.

Eпицентер дејства непријатеља током читавог трајања битке био je на караули Горожуп. Испољена је надљудска храброст на свим положајима на граници а посебно припадника карауле Горожуп.

У најкритичнијим тренуцима, око 13 часова, битка је преломљена у корист снага Војске Југославије. Команда ИКМ-а, на челу са потпуковником Коњиковцем, је донела одлуку да се употребе све снаге ватрене подршке по процењеном простору главних снага непријатеља и неутралише их. То је постигнуто ангажовањем батерије ВБР, групе хаубица 122 mm и групе минобацача 120 mm. Главним снагама непријатеља нанети су огромни губици овим „поклапањем“ и борбе на граници су утихнуле. Наредних дана Шиптари су камионима извлачили своје рањене и погинуле.

У поподневним сатима, после опште бежаније Шиптара и њихових савезника с границе, NАТО је употребио авијацију. За око сат времена до 16 борбених авиона А-10 „Thunderbolt”, почело је дејство по ИКМ, гађали су сваку кућу у Шех Махали. Погођена је зграда где се у подруму склонило 36 војника и старешине 549. моторизоване бригаде. Авио бомба захватила је само половину зграде. Од 36 сви који су се налазили у делу зграде који је погођен авио бомбом погинули су. Од последица бомбардовања живот су изгубили: потпуковник Бошко Лемић, војник Дејан Јанићевић као и војници у резерви: Бојан Станковић, Небојша Ранђеловић, Раде Богдановић, Миле Денчић, Иван Цветановић, Славољуб Цветановић, Небојша Николић и Дејан Вечевић.

Због јаких напада стратегијске авијације размишљало се о пребацивању дела снага на десну обалу Дрима како војници и старешине не би били на брисаном простору, али јунаци из призренске бригаде, једноставно, нису хтели ни корак назад.

У Београду је обележен помен потпуковнику херојске 549. моторизоване бригаде Бошку Лемићу. Породица је на гробљу Лешће сачекала делегацију удружења.

У Крушевцу је обележена годишњица од погибије војног полицајца Дејана Јанићевића. Његов гроб обишли су припадници Војне Полиције војске Србије, чланови породице ,и делегат Удружења одбор Крушевац.

У селу Накривањ, општина Лесковац, обележен је помен погинулом борцу Бојану Станковићу. Породица је дочекала делегацију Удружења где су заједно са пријатељима и родбином положили цвеће и одали почаст.

У селу Гргуровце, општина Лебане, обележен је помен погинулом Радету Богдановићу. Породица је дочекала представника општине Лебане и делегацију Удружења.

У селу Тогочевце, општина Лебане, обележен је помен погинулом борцу Ивану Цветановићу. На гроб су изашли представник општине Лебане и делегација Удружења где су заједно положили цвеће и одали почаст док ће породица погинулог изаћи сутра на гробље.

У месту Бели Поток, општина Лесковац, обележен је помен војнику у резерви Небојши Ранђеловићу.

У селу Јелашница, општина Лесковац, обележен је годишњи помен погинулом војнику у резерви Милету Денчићу.

У селу Грделица, општина Лесковац, обележен је помен погинулом војнику у резерви Славољубу Цветановићу.