Захваљујући делегацији нашег Удружења, одсек Чукарица, од данас на Српском војничком гробљу на Зејтинлику, тачније у Спомен костурници, поред бројних амблема налази се и амблем нашег Удружења.

Српско војничко гробље на Зејтинлику се налази у Солуну на простору на коме се од 1916. године налазила Главна војна пољска болница српске војске.

Радови на изградњи Српског војничког гробља трајали су од 1933. до 1936. године. Држава Грчка је бесплатно уступила земљиште за изградњу комплекса од 7.000 m2, а сав материјал и рад на изградњи, који је сав донет из Србије, је ослободила царина и пореза.

Након изградње гробље је постало стециште како преживелих ратника и породица погинулих, тако захвалних људи из целе земље који су то долазили да би се поклонили сенима оних који су пали на прагу отаџбине за њену слободу. Током кратког низа година у склопу гробља је настао својеврстан музеј предмета, књига и реликвија које су ту доносили посетиоци. На Српском војничком гробљу сахрањен је 7.441 ратник, од чега је 5.580 српских ратника страдалих на Солунском фронту сахрањено у костурници, а око маузолеја налази се десет парцела у којима је сахрањено 1448 српских ратника. Поред тога ту су и две заједничке гробнице: 78 непознатих српских ратника пренетих са Солунског фронта и 217 непознатих српских ратника – заробљеника пренетих из Цариграда.

„Испред врата домовинских
У победном своме ходу
Изгибоше исполински
За јединство и слободу,
Њина дела славиће се
До последњих судњих дана,
Слава јату бесмртника!
Мир пепелу великана!“

Категорије: Информације