У организацији Удружења Херојска 549. моторизована бригада “Цар Душан Силни” 26. маја 2024. године обележана је 25. годишњица од почетка Битке на Паштрику код споменика у касарни “Војвода Петар Бојовић” у Доњим Синковцима код Лесковца. Одата је почаст и положени су венци са жељом да се херојски подвиг бораца наше бригаде и свих браниоца Отаџбине никад не заборави.
У име Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања венац је положио државни секретар Зоран Антић, док је у име министра одбране венац положио бригадни генерал Горан Момчиловић. Венац је положио и први помоћник изасланика Министарства одбране Руске федерације у Србији пуковник Александр Тихонов, као и представници градских и општинских самоуправа, делегације борачких удружења и удружења која баштине слободарске традиције нашег народа, породице погинулих бораца 549. моторизоване бригаде као и представник компаније „Крупник“ која је финансирала пројектовање и изградњу споменика.
Свечаности je присуствовалo и: свештенство Српске православне цркве, преставник Команде Копнене Војске Србије, командант Центра за обуку Копнене војске Србије –Пожаревац, представник Војне Академије Универзитета Министарства одбране. Велику част учинили су нам и први људи великог броја градова у Србији: господин Саша Павловић, градоначелник града Пожаревца, представници града Врања били су господа др Никола Поповић, члан Градског већа, и др Мирољуб Станковић, саветник градоначелника, господин Петар Рашић испред града Сомбора, као и председник општине Гаџин Хан господин Мирослав Филиповић. Присутни су били и представници општина: Бојник, Медвеђа, Лебане, Власотинце, Параћин и Града Лесковац.
Међу присутнима су били и представници братских и сродних удружења: Ратни ветерани Параћин, Ветерани Посебних Јединица Полиције- ПЈП, Ратни ветерани 72. Специјалне бригаде, Ратни ветерани 63. Падобранске бригаде, Ратни ветерани Херојске 37. моторизоване бригаде,ратни ветерани Ћуприја, ветерани Жандармерије, Удружење бораца Србије-Ниш, Удружење војних пензионера Лесковац, Удружење учесника рата 1991-1999 Лесковац, Удружење ветерана Органа Безбедности и Војне полиције Србије, Клуб Генерала и Адмирала ,Савез организација резервних војних старешина Србије- Брус, представници СУБНОР-а из Лесковца, Врања и Ниша, Удружење Спасимо Српску Децу, Јумко –Врање , КПЗ Пожаревац – Забела, као и многи други…
Свечани програм је започет интонирањем државне химне и минутом ћутања за све погинуле Хероје са Паштрика. Водитељка програма Марија Стојановић, професорка књижевности, је говорила о настанку и историјату Херојске 549. моторизоване бригаде. Уметнички програм реализовале су ученице Техниче школе „Раде Металац“ из Лесковца Сања Станковић и Анђелка Глигоријевић и Средње Медицинске школе из Београда Анастасија Гарић отпевавши неколико песама: „Црвен Цвете“, “Слика са Паштрика“, „Расти, Расти мој зелени боре“ и „Сви моји преци“.
Потом се обратио бригадни генерал Стојан Коњиковац, командант на истуреном командном месту током битке на Паштрику, истакавши: „Када је постало јасно да у рејону карауле Кошара непријатељ на може да пробије линију наше одбране, почео је нови напад ОВК терориста на планину Паштрик. Покушај копнене офанзиве ОВК снага, потпомогнуте снагама НАТО-а, али и регуларним јединицама војске Албаније, започео је нападом на караулу Горожуп, која се налази у непосредној близини Призрена. Циљ је био да се по сваку цену на дримско-косовском оперативном правцу направи продор, да се заузме Призрен, да се продужи према Приштини и тако доведе наша Земља у неповољан положај када почну преговори о примирју.
Tог 26. маја 1999. у раним јутарњим сатима почео је напад на положаје Војске Југославије. Отворио се фронт дужине око шест километара. Бројне непријатељске снаге нападале су наше положаје на којима је у тренутку напада било око 400 војника, граничара из 55. граничног батаљона и припадника 549. моторизоване бригаде. Истога дана формира се Истурено командно место, како би официри који воде битку били што ближе линији фронта. До краја вечери на Паштрик долазе и нове снаге Војске. Фронт се стабилизује и у наредним данима са територије наше земље протерани су сви ОВК терористи који су првог дана напада успели да се уклине у нашу територију. По доласку појачања ми смо имали око 1.000 војника укупно. На самој граници 600 до 700 војника. После стабилизације стање на фронту, наредних дана до 31. маја, сваки дан биле су борбе. Након тога сваки њихов покрет у напад је добрим делом заустављан и артиљеријском ватром. Тако да наша пешадија на првој линији никада није била без ватрене подршке. Наша Војска је нанела огромне губитке непријатељу. Према званичним подацима косовске Комисије за верификацију статуса ветерана, у оперативној зони Паштрик погинула су 453 припадника ОВК снага, а више од 700 њих је рањено. Губици непријатеља били су у борбама на Паштрику 20 пута већи. Када се видело да пешадијски напади ОВК терориста не доносе резултате, отпочело је НАТО бомбардовање положаја Војске. Дејствовала је и стратегијска авијација која може да носи нуклеарне бомбе. 549. моторизована бригада је једина јединица која је тих дана гађана тепих бомбама. На Паштрику је погинуло 26 припадника наше бригаде , а више од половине жртава страдало је од дејства НАТО авијације.“
Генерал Коњиковац је нарочито истакао да је то била најсложенија и највећа активност наше војске. Генерал-потпуковник Владимир Лазаревић, тадашњи командант Приштинског корпуса, о бици је рекао: „Ако је битка на Кошарама била Вијетнам у малом, битка на Паштрику била је Вијетнам у великом.“
Овим путем Удружење Херојска 549. моторизована бригада „Цар Душан Силни“ се захваљује свима који су узели учешће у организацији свечаности као и свима који су присуствовали.
Догодине у Призрену !