У Официрском дому у Нишу 16. маја одржана је Свечана академија у част бораца са Паштрика у организацији Скупштине града Ниша и Удружења Херојска 549. моторизована бригада „Цар Душан Силни“.

Удружење је покренуло и иницијативу да једна улица или булевар понесе име Хероји са Паштрика. Гости на Академији били су: породице погинулих бораца бригаде, борци 549. моторизоване бригаде, градоначелница града Ниша Драгана Сотировска, председник Скупштине града Ниша доц. др Бобан Џунић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дејан Антић, представници безбедоносних снага Војске и Полиције, изасланик министра одбране бригадни генерал Горан Момчиловић, командант копнене војске Србије генерал-потпуковник Милосав Симовић са сарадницима, помоћник команданта Треће армије за морал генерал-мајор у пензији Мирко Старчевић, представници општина: Лебане, Бојник, Гаџин Хан, Алексинац, Медијана, Црвени Крст, Нишка Бања, Палилула.

Присутни су били и директор Руског Хуманитарног Центра Јевгениј Баранов, представници Војне болнице Ниш, представник клуба Генерала и Адмирала, те представници удружења ветерана 63. падобранске бригаде, Херојске 125. моторизоване бригаде, Херојске 37. моторизоване бригаде.

Позиву су се одазвали и представници Ратних ветерана Параћин, Друштва за неговање слободарских традиција Ниш, Друштва Српског Руског пријатељства Наисус од Ниш, Ноћних Вукова Ниш, Удружења бораца Србије –Ниш, Удружења пензионисаних подофоцира Србије, Удружења резервних војних старешине Србије, Удружења Небеске Видре Ниш, СУБНОР-Ниш, Удружења пензионисаних припадника Војске Србије, као и руководство удружења Херојска 549. моторизована бригада „Цар Душан Силни“ са својим члановима и делегатима.

Присутнима су се обратили: председник скупштине и домаћин Свечане академије доц. др Бобан Џунић, који је том приликом истакао: „Ово је својеврстан историјски час који ће нам омогућити да од директних учесника у борби у НАТО агресији чујемо истину коју не смемо да заборавимо…“ Присутнима се обратила и градоначелница града Ниша Драгана Сотировска, а испред Команде Треће армије помоћник команданта за морал генерал-мајор у пензији Мирко Старчевић. У име удружења Херојска 549. моторизована бригада „Цар Душан Силни“ присутне је, испред одбора Ниш, поздравио делегат Владица Ђорђевић.

На крају Свечане академије говорио је и бригадни генерал Стојан Коњиковац, који је током Битке на Паштрику обављао функцију команданта на истуреном командном месту. Генерал Коњиковац је подсетио да је током битке на Паштрику погинуло 26 бораца наше војске, од којих само шест у непосредној борби, а 20 директно од удара НАТО авијације. Са непријатељске стране, насупрот томе, подаци говоре да је неутралисано између 800 и 1000 припадника терористичке УЧК, као и других придружених снага. Битка је трајала од 26. маја до 14. јуна. Управо је она била одлучујућа за крај рата, а завршила се потписивањем Кумановског споразума.

Посебну свечану ноту академији дао је и наступ вокалне групе Константин која је извела неколико родољубивих песама. Уз захвалност Скупштини града Ниша и председнику Бобану Џунићу представници Удружења поклонили су књигу „Призренска бригада 1998 до 1999“, у којој су отргли од заборава допринос бригаде у одбрани отаџбине.

Битка на Паштрику остаће упамћена по команди који је изговорио ратни командант бригаде генерал Божидар Делић „Бошевски- Нема назад, иза је Србија!“

 

Категорије: Догађаји