У Карађорђевом парку, преко пута Ветеринарског факултета у Београду, 23. октобра откривен је и освештан споменик ђенералу Божидару Божи Јанковићу, легендарном команданту Треће Српске армије и ослободиоцу Косова у Првом балканском рату 1912. године.

Церемонија је одржана у склопу обележавања 120 година постојања Удружења ратних добровољаца од 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца уз присуство министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Николе Селаковића и потпредседника Владе и министра одбране Милоша Вучевића који су и открили споменик.

Његово Преосвештенство викарни епископ ремезијански Стефан и свештенство Српске православне цркве освештали су  споменик ђенералу Божидару Божи Јанковићу, након чега су положени венци. Церемонији је присуствовала и делегација нашег Удружења као и бројне друге делегације борачких удружења и др.

Божидар Јанковић био је српски генерал и министар војни, учесник Српско-турских ратова, Српско-бугарског рата, Балканских ратова и Првог светског рата. У Балканским ратовима био је командант Треће армије, која је ослободила Косово, а у Српско-бугарским ратовима учествовао је у одсутним биткама код Овчег Поља и Брегалнице. Генерал Јанковић је после Првог светског рата био командант Четврте армијске области, са седиштем у Загребу, све до смрти 1920. године.

Категорије: Догађаји