Навршило се 30 година од погибије Борка Никитовића, потпоручника ЈНА. Потпоручник Никитовић је, након завршене Војне академије, награђен постављењем у елитној Првој гардијској бригади. То је заслужио као најбољи у класи Војне академије. Погинуо је 16. октобра 1991. године погођен снајперским метком хрватских паравојних јединица док је са својим водом покушавао да извуче из обруча опкољене војнике у вуковарској касарни. Они су били под опсадом ЗНГ-а без воде, струје, телефона. Приликом извлачења потпоручника Никитовића са ватреног положаја погинула су још тројица његових сабораца. Када је погинуо, Борко је имао тек 23 године. Указом председника СР Југославије постхумно је одликован Орденом за храброст.

Само две године касније, на предлог Блаженопочившег Патријарха Павла, основан је Фонд потпоручник Борко Никитовић чији су оснивачи породица погинулог (мајка Зора), Српска Православна Црква, Београдски универзитет и Војска, тада, СРЈ. Из Фонда се сваке године награћују најбољи ученици и студенти из образовних установа најближих погинулом потпоручнику: ОШ „Петар Лековић“ из Пожеге, Војне гимназије, Војне академије, те са Богословског факултета.

Као и свих ових година полагањем венаца крај спомен-обележја у дворишту Основне школе „Петар Лековић“ у Пожеги обележена је годишњица погибије. Наше Удружење је представљао пензионисани пуковник Душко Шљиванчанин, потпредседник Удружења, а пошту су одали и представници МО и ВС као и чланови породице, представници Удружења палих бораца, Удружења Ветерани ПЈП и општине Пожега.

ВЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА ПОТПОРУЧНИКУ НИКИТОВИЋУ!

Категорије: Помени