Током Агресије НАТО пакта на Савезну Републику Југославију и ратних сукоба на Косову и Метохији било је много тешких дана. Међу оним најтежим издваја се 31. мај 1999. године. Тог дана наша Бригада имала је највеће губитке у људству у једном дану- 10 погинулих и значајан број рањених и контузованих војника и старешина.

Тако су током битке на Паштрику тог дана дејствовали злочиначки А-10 авиони по ИКМ-у у Шех Махали у селу Планеја. Погођена је зграда где се у подруму склонило 36 војника и старешине 549. моторизоване бригаде. Авио бомба захватила је само половину зграде. Од 36 сви који су се налазили у делу зграде који је погођен авио бомбом погинули су. Од последица бомбардовања живот су изгубили: потпуковник Бошко Лемић, војник Дејан Јанићевић као и војници у резерви: Бојан Станковић, Небојша Ранђеловић, Раде Богдановић, Миле Денчић, Иван Цветановић, Славољуб Цветановић, Небојша Николић и Дејан Вечевић.

Представници локалне самоуправе општине Лебане и представници нашег Удружења посетили су вечне куће посетили су вечне куће и одали почаст својим погинулим саборцима: Радету Богдановићу у селу Гргуровце, Ивану Цветановићу у селу Тогочевце и Новици Јовчићу у селу Прекопчелица.

Вечна слава и хвала јунацима одбране Отаџбине!

Категорије: Помени