На Дан Хероја Отаџбине, 9. децембра, на форуму „Русија“ у Москви додељене су националне награде „Патриот-2023“ овогодишњим лауреатима. Међу лауреатима се нашло и Сверуско удружење ветерана ,,Ратно братство“ са пројектом из Србије „Врт сећања- Алеја хероја“ у категорији „Најбољи патриотски пројекат сународника“ (Лучший патриотический проект соотечественников). Пројекат је представила и награду примила Олга Литвина.

Присутнима се на свечаности, у име председника Руске федерације Владимира Владимировича Путина, обратио Сергеј Кириенко, први заменик шефа Председничке администрације, који је указао на значај реализације пројеката у иностранству, нарочито у данашње време, за шта је потребна и велика храброст.

О ПРОЈЕКТУ:

Идеја за пројекат „Врт сећања- Алеја хероја“ настала је на Светском конгресу ветерана у Београду марта 2023. године на којем је Олга Литвина, заступник „Ратног братства“ у Србији дала предлог о потреби очувања сећања на херојску 549. моторизовану бригаду из Призрена и покојног генерал-мајора Божидара Делића у Русији. Уручила је постхумну награду за генерала његовој ћерки Светлани Делић. Сећање би се очувало кроз садњу дрвореда посвећеног херојима, а иницијативу је подржао на састанку у Москви и председник Сверуског удружења ветерана ,,Ратно братство“ генерал Борис Всеволодович Громов.

Светлана Делић у Москви

Тако су, у оквиру пројекта, 25. априла организоване манифестације у оквиру акције „Алеја сећања“ посвећене генерал-мајору Божидару Делићу и 549. моторизованој бригади Војске Југославије у Москви и у неколико градова Дагестана. Догађај је подржао велики број удружења ратних ветерана, омладинских организација, градских управа и руских високошколских институција. Садњи дрвећа у меморијалној алеји у Москви присуствовала је ћерка покојног генерала, Светлана Делић. Акција је одржана уз учешће чете почасне страже и питомаца војних академија у Русији. У част генерала Делића засађен је орах, као ослонац и штит, а брезе, које се повијају ка ораху и прате га, су засађене у част 549. моторизоване бригаде.

Београд

Истовремено у оквиру акције у Руском дому у Београду је организован округли сто „Међународни тероризам и искуство супротстављања истом путем ZOOМ конференције уз излагање учесника из Србије, Русије и Дагестана.

Организатори пројекта били су Олга Литвина (Србија), Владимир Носов (Москва) и Мусашейх Салманов (Дагестан). Поред организатора, Сверуско удружења ветерана ,,Ратно братство“, као суорганизатори манифестације се били Сверуски друштвени покрет „Волонтери Победе“, Сверуски друштвени покрет „Волонтери Победе“ Србије, Удружење Херојске 549. моторизоне бригаде „цар Душан Силни“, Истраживачки одред Кавказ и Руски дом у Београду.

Последица пројекта су и речи господина Салманова који је изјавио да ће у дагестанском месту Султан-Янги-Юрт код града Кизилюрт бити направљен парк посвећен херојама у којем ће се одржавати све патриотске манифестације за децу школског узраста.

Који дан касније, у оквиру пројекта, 28. априла у Панчеву је спроведена омладинска акција уређења споменика црвеноармејцима и партизанима, који су погинули у биткама за ослобођење Панчева 1944. године.

Све наведено је и кандидовало пројекат за награду „Патриот-2023“, а сам пројекат је означен као најбољи међународни пројекат руског сународника.

У говору, руководиоц пројекта Олга Литвина, захвалила се на подршци сарадницима и свима који су помогли да се пројекат реализује: Сверуско удружења ветерана ,,Ратно братство“, Сверуски друштвени покрет „Волонтери Победе“, Удружење Херојске 549. моторизоване бригаде „цар Душан Силни“, Академија ,,К.А. Тимирјазев“, Истраживачки одред „Кавказ“, Россотрудничество, посланица Државне думе Елена Цунаева као и породице легендарних хероја Србије и Русије.

Овом приликом Удружење Херојске 549. моторизоване бригаде „цар Душан Силни“ се захваљује инспираторима и реализаторима пројекта јер ће се на овај начин у Руској федерацији чути и очувати сећање на херојску борбу 549. моторизоване бригаде из Призрена и њеног ратног команданта генерал-мајора Божидара Делића.

Категорије: Информације