Благословом Његовог Преосвештенства епископа врањског Пахомија, на дан када наша Света Црква обележава Свете сурдуличке мученике, служена је у цркви Светог великомученика Георгија у Сурдулици Света архијерејска литургија на сећања Светих сурдуличке мученика коју су предводили Њихова Преосвештенства епископи врањски Пахомије и брегалнички Марко. Након Службе кренуо је КРСНИ ХОД до спомен обележја на стратишту Дубока долина. Процењује се да је од бугарских окупатора, у периоду од 1915. до 1918. године, на зверски начин убијено између 4.000 и 6.000 Срба. Са правом се за Сурдулицу каже да је тих година била кланица српског народа. На месту стратишта присутнима се обратио Владика врањски Пахомије, а након говора делегације и појединци су положили венце.

Међу присутнима била је и делегација нашег Удружења коју је предводио генерал-мајор у пензији Божидар Делић. Присуствовали су и: Саша Стевчић, делегат из Лесковца, као и чланови Жарко Петровић и Зоран Тодоровић из Лесковца и наш домаћин капетан Илић из Сурдулице.

Свете Цркве предивни украси, учитељи побожности, живота јеванђелског узори, свештеномученици Викентије и Владимире, и сви сурдулички мученици, Христа крвљу посведочисте, Њега сада молите усрдно за спасење душа наших. (Тропар, глас 8)

Свети мученици сурдулички на сајту СПЦ

сајт Српска историја

Категорије: Догађаји