Генерал-мајор у пензији Божидар Делић, ратни командант 549. моторизоване бригаде Приштинског корпуса и потпредседник Народне скупштине Републике Србије, сахрањен је београдском гробљу Орловача.

Генерала Делића у Небеску Душанову бригаду испратио је велики сабораца и ратних другова из Србије и Српске, бројни пријатељи из различитих борачких организација, поштоваоци његовог лика и дела, као и представници из јавног и политичког живота Србије.

Опело генералу Делићу служили су Њихова Преосвештенства: викар Његове Светости Патријарха српског Порфирија епископ хвостански и новоизабрани западно-европски Јустин и викарни епископ мохачки Дамаскин. Над генераловим одром епископ Јустин је у беседи, између осталог, рекао:  „Има људи који још за живота умру, па само по имену живе али су у ствари ходајуће утваре. Као што са друге стране има људи који и после смрти живе, а такав је био и остаће, и брат наш, генерал Божо…“

Присутнима су се обратили и: бригадни генерал у пензији Стојан Коњиковац, у име херојске 549. моторизоване бригаде, генерал др Лука Кастратовић, испред клуба генерала и адмирала Србије, као и генерал-потпуковник Никола Делић, у име породице Делић.

Дан раније је одржана и комеморација у Народној скупштини Републике Србије на којој се обратио и војник наше Бригаде, а сада народни посланик, Игор Брауновић, који је казао да је генерал Делић био човек који је живео за свој народ и своју земљу додавши: ,,Командант нам је оставио аманет о коме не можемо да причамо, али ћемо се свим срцем трудити се да га испунимо и да га не разочарамо. Када га је притисла тешка болест, ни тада није кренуо назад, кренуо је тамо где ће вечно живети. Нека ти је вечна слава и хвала ти за све што си урадио.“

Србија, Република Српска и цело Српство остали су без великог јунака, родољуба, официра и правог српског домаћина.

Команданте, поздрави нам погинуле ратне другове.

Вечна ти слава и хвала на свему!

„НЕМА НАЗАД, ИЗА ЈЕ СРБИЈА!“

Категорије: Обавештења