Чланови нашег Удружења су данас на више места у Србији узели учешће у обележавању годишњица страдања наших војника током 1998. и 1999. године.

На гробљу у Алексинцу одата је почаст погинулом војнику Војкану Матићу из села Трњане, припаднику 2. моторизованог батаљона 549. моторизоване бригаде који је погинуо у у рејону села Смоница, општина Ђаковица, 29. маја 1998 године. Његов гроб обишли су чланови породице, представници локалне самоуправе Алексинац , представници борачких удружења из Алексинца, као и чланови Удружења и том приликом одали му почаст и положили цвеће и венце на његов гроб.

Заједно са војником Матићем погинуо је и водник Драган Игњатовић из Горњег Брестовца, општина Бојник. Чланови удружења заједно са породицом Игњатовић обишли су Драганову вечну кућу и положили цвеће.

У том терористичком акту тешко је рањен и војник Душана Тасића. Од задобијених рана преминуо је сутрадан на ВМА у Београду. Чланови Удружења заједно са члановима породице обишли су његову вечну кућу  у Пожаревцу.

На гробљу у Сремској Митровици обележена је годишњица од погибије Жељка Варге, добровољца у 549. моторизованој бригади. Жељко је подлегао повредама у ВМЦ Приштина 29. маја 1999. године од рана задобијених током првог дана битке на Паштрику. Делегацију удружења је дочекала сестра покојног борца са којом су касније обишли Жељков мурал.

Такође у Апатину је обележена годишњица погибије војника Радета Вејина који је погинуо у борби са шиптарским терористима 28. маја 1999. године у рејону карауле Ликен.

Уједно делегација је обишла и гроб капетана Заима Ибре који је погинуо од дејства авијације NATO у Призрену 29. маја 1999. године.

У Новом Саду је обележен помен војнику у резерви Дејану Наранчићу. Делегата Удружења  дочекала је породица са којом је положио цвеће и одао почаст. Дејан је погинуо од дејства авијације NATO у селу Лопушки Хан, општина Драгаш, 29. маја 1999. године. Заједно са њим погинули су и његови саборци Бранислав Маринковић, који је сахрањен у Чаглавици, и Милован Шурбатовић чији се гроб налази у Приштини.

Вредно је поменути и да је локална самоуправа у Бечмену, општина Сурчин, обележила годишњицу погибије војника Радета Јотића, припадника 55. граничног батаљона, полагањем венаца на његов споменик. Раде је погинуо од дејства авијације NATO у рејону карауле Горожуп 27. маја 1999. године.
https://youtu.be/yl5JLu-vBmw
Категорије: Помени