Преузето са Медија центар „Одбрана“

Промоција којом је завршен званични сајамски програм на штанду Министарства одбране и Војске Србије привукла је велику пажњу поклоника светлих традиција јединица српске војске.
Иако није реч о издању коју је Медија центар „Одбрана“ објавио између два сајма књига, још један приказ већ прослављене, поново штампане књиге  „Призренска бригада 1998 –1999 –  сећање на херојску 549. моторизовану бригаду“, Стојана Коњиковца, окупио је велики број припадника и поштовалаца јединице, која је због заслуга за одбрану отаџбине, одликована Орденом народног хероја.

Према речима уреднице у Одељењу за издавачку делатност, редакције „Војна књига“ Снежане Ђокић, то, како је истакла, „посебно издање које представља велики успех аутора и издавача“, суочава нас са дуго занемариваном стварношћу – ратом на Косову и Метохији 1999. године. И сам непосредни учесник те драме, аутор Стојан Коњиковац, генерал у пензији, приказује борбена дејства на Паштрику. Напори наше војске, која је спречила копнени продор непријатеља на Паштрику, упркос томе што је била суочена са апсолутном премоћи НАТО авијације из ваздуха и непрекидним снажним ударима на тлу, описани су из дана у дан, остављајући нас у неверици пред тежином жртве коју су војници и њихове старешине поднели.

Проф. др Сузана Рајић, шеф Катедре за новију историју на Филозофском факултету, говорила је о историјату дешавања на Косову и Метохији, које је назвала једном од најтужнијих националних епизода. Књига „Призренска бригада“ је, према њеним речима,  један покушај који треба да нас врати у реалност, али и да пробуди у нама историјско сећање на све положене жртве да би Срби на том простору опстали. Херојска 549. бригада је, како је истакла, показала на делу како се спремно дочекује један важан историјски моменат, али и да разуме да не брани само квадратне километре и територију као такву, већ део свог бића.

Дугогодишњи припадник прослављене јединице, пуковник Бранко Мићановић, говорио је о томе каква је била 549. бригада, колике жртве је поднела, те да није случајно одликована Орденом народног хероја. Само у 1998. години, посведочио је –  4 официра, 3 подофицира и два војника су изгубили живот, а било је 20 рањених, да би након НАТО агресије јединица имала укупно више од сто погинулих припадника. Највеће њене врлине биле су другарство и велика обученост и психофизичка припремљеност људи, истакао је пуковник Мићановић.

Аутор књиге „Призренска бригада 1998 –1999“, која је доживела и своје друго издање, генерал у пензији Стојан Коњиковац, истакао је да су најважније што му је остало у сећању, након 24 године од описаних догађаја – морал и хомогеност јединице, као и да тај састав „и даље живи“ кроз истоимено удружење чији је циљ да очува лик и дело бригаде и води рачуна о породицама погинулих.
Подсећајући да је током десет година практично прошао све дужности у јединици, што му је дало „кредибилитет“ да се „одважи“ да пише књигу у којој је преточио све догађаје, онако како их је видео, од доласка у бригаду до њеног гашења – позвао је и колеге да се активирају на том плану, јер је „још много тога о чему може да се пише“.

Коњиковац је истакао и да су највећи хероји бригаде били њени млади војници, који су поднели терет свих активности а да је пред свима нама озбиљан задатак да не престанемо да се боримо да докажемо да имамо право да останемо своји на свом.

И данас су на штанду Министарства одбране и Војске Србије на 66. Међународном београдском сајму књига,  припадници Управе за обавезе одбране, делећи пригодан  материјал, посетиоцима популаризовали добровољно служење војног рока, док су кадети Војне академије и Медицинског факултета ВМА као и војни гимназијалци и полазници Средње стручне војне школе, са младима разговарали о предностима војног школства. 

Промоцији је присуствовала и делегација удружења Херојске 549. моторизоване бригаде „Цар Душан Силни“ .

Категорије: Догађаји