У Медија центру „Одбрана“ – Дом Војске у Београду, одржана је промоција књиге „Кошаре и Паштрик- српски Термопили“ аутора Небојше Павковића, генерал-пуковника, и Бошка Антића, контраадмирала.

На промоцији су говорили: генерал-потпуковник у пензији Драган Живановић, ратни командант 125. моторизоване бригаде и командант одбране на Кошарама, бригадни генерал у пензији Стојан Коњиковац, командант на Истуреном командном месту 549. моторизоване бригаде на Паштрику, мр Снежана Ђокић, уредник, као и један од аутора контраадмирал у пензији Бошко Антић. Генерал-пуковник Небојша Павковић упутио је поздравно писмо из Финске, где служи затворску казну.

Књига, која доноси бројне документе везане за те две битке, по речима генерала Павковића, има за циљ да документује пуно тога и разоткрије лажи неких злонамерних појединаца, који су се „ради своје личне промоције себи приписивали улогу и значај који нису имали, проглашавали за команданте одбране, што није тачно“. Посебан нагласак је на чињеници да су једино команданти 125. и 549. моторизоване бригаде могли да командују јединицама на том подручју и свим придодатим групама.

Пензионисани генерал-потпуковник Драган Живановић, ратни командант 125. моторизоване бригаде, нарочито је истакао да је ова књига споменик свим херојима који су дали животе на посматраном подручју.

Пензионисани бригадни генерал Стојан Коњиковац, командант ИКМ-а на Паштрику, нарочито је указао на занемаривање оног што се дешавало на Паштрику и да до скоро није било препоручљиво говорити о томе.

Своје излагање завршио је, сада већ, епском командом ратног команданта 549. моторизоване бригаде генерала Божидара Делића: „Нема назад – иза је Србија“!

Категорије: Догађаји