~САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ~

Након дуге и тешке болести преминуо је генерал-мајор у пензији БОЖИДАР ДЕЛИЋ, ратни командант Херојске 549. моторизоване бригаде из Призрена и потпредседник Народне Скупштине Републике Србије. Генерал је преминуо 23. августа 2022. године током лечења у Централној клиничкој болници у Москви.

Своје професионално опредељење тежишно је  посветио  Војсци,  дајући изузетан допринос у одбрани Србије током НАТО агресије 1999. године кроз лични пример, изградњу патриотизма и љубави  према својој отаџбини-Србији, због чега је више пута одликован.

Остаће упамћен по команди “Нема назад – иза је Србија!“ издате током Битке на Паштрику 1999. године, када је спречен копнени продор НАТО снага, редовне албанске војске, терориста УЧК и страних плаћеника на простор Косова и Метохије.

Након завршетка Војне академије Копнене Војске службовао је у Билећи, Призрену, Лесковцу и Београду.

Обављао је бројне одговорне дужности: команданта 549. моторизоване бригаде Приштинског корпуса, команданта Београдског корпуса и Заменика Начелника Оперативне управе Генералштаба Војске.

У чин генерал-мајора унапређен је 1999. године

Својом храброшћу, непоколебљивим чврстим војничким ставовима, а посебно искреним људским односом, изградио је безгранично поверење и дивљење међу својим саборцима.

У периоду свог политичког ангажовања од 2005. године у четири сазива био је биран за посланика, а у два сазива за потпредседника Народне Скупштине Републике Србије.

О времену одржавања комеморативног скупа и сахране Божидара Делића, генерал-мајора у пензији и потпредседника Народне скупштине Републике Србије, јавност ће бити накнадно обавештена.

Категорије: Информације