Документарни филм „Портрет 243. механизоване бригаде“, остварење Војнофилмског центра „Застава филм“ и Управе за односе са јавношћу Министарства одбране, премијерно је приказан у Југословенској кинотеци 31. марта 2023. године.

Премијери филма присуствовао је начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојисиловић, као и чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба.

Реч је о  својеврсној личној карти те јединице која има значајно место у савременој националној  и војној историографији. Филм је посвећен историјском и ратном путу јединице која је имала значајну улогу у одбрани земље од НАТО агресије 1999. године и успостављању Копнене зоне безбедности 2000. године.

Кроз овај документарни филм приказан је историјски развој и значај 243. механизоване бригаде. Филм чува од заборава херојства припадника бригаде и оживљава значајне моменте, промене и резултате рада ове бригаде.

Сведочења њених припадника, забележена филмским објективом, показују да је и ова, као и друге значајне јединице наше војске дубински била саткана од врлина њених припадника. Ово кинематографско дело је и својеврсни историјски времеплов и сведочанство различитих друштвених и државних оквира и војних система у којима је јединица егзистирала и деловала.

Извор: Министарство одбране

Категорије: Догађаји