Након документарних филмова „Паштрик- непробојна граница за терористе“ и „Ослобађање Кабаша“ Удружење Херојска 549. моторизована бригада „Цар Душан Силни“ иницирало је снимање и трећег документарног филма под називом „Челична одбрана“. Овај документарац се бави једном од најуспелијих акција некадашње херојске 549. моторизоване бригаде из Призрена када је током ноћи 13. на 14. децембар 1998. године у заседи спречен упад шиптарских терориста из Албаније на Крбосу на Паштрику.

У филму говоре актери догађаја уз коришћење оригиналних и аутентичних архивских видео материјала из 1998. године. Филм је реализован уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије.

Филм је премијерно приказан 2. октобра 2022. године у сали КОЦ Богатић. Поред чланова нашег Удружења међу присутнима били су и представници сродних удружења: Ветерани Посебних јединица полиције (ПЈП), ветерани 72. специјалне, ветерани Параћин, представници Војног синдиката Србије, потомци 2. Топличког пука као и представници локалне самоуправе. Испред Војске Србије били су представници  гарнизона Шабац. Догађај су уприличили својим присуством и свештеници Црквене општине Богатић, а посебне гошће биле су кћерке недавно преминулог генерала Делића: Јована и Светлана.

Присутнима су се обратили државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор а испред Удружења бригадни генерал у пензији Стојан Коњиковац.

НЕМА НАЗАД. ИЗА ЈЕ СРБИЈА!

Категорије: Догађаји