Сомборац Јанош Раук је рођен 15. октобра 1954. године у Сомбору. За време агресије NATO на Савезну Републику Југославију као добровољац борио се у саставу 55. граничног батаљона на Косову и Метохији као војник стрелац. Наведени 55. гранични батаљон из Призрена током рата је био претпотчињен 549. моторизованој бригади Војске Југославије са седиштем у Призрену.

Добровољац Раук погинуо је 15. априла 1999. на караули “Младен Стојановић” у нападу NATO хеликоптера АХ – 64 „Апач”. Том приликом погинуо је и један подофицир и још двојица војника. Тежа материјална ситуација је онемогућила породицу, која је остала иза њега, да подигне споменик Јаношу.

Тако је након 24 године на иницијативу​ нашег Удружења Херојска 549. моторизована бригада „Цар Душан Силни”,​ град Сомбор, заједно са нашим Удружењем ​и каменорезачком радњом „Гранит МС” из Кљајићева, подигао споменик добровољцу Јаношу Рауку на великом српском православном гробљу у Сомбору. Истовремено исти чиниоци су узели учешће и у постављању спомен-плоче у дворишту Основне школе „Никола Вукићевић” у Сомбору. На достојан начин оба меморијала су откривена 7. септембра 2023. године.

На његову вечну кућу венце су положили чланови породице Раук, потпредседник Владе Србије и министар одбране господин Милош Вучевић заједно са генерал-мајором Жељком Петровићем и бригадним генералом Гораном Момчиловићем, затим делегација Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања коју је предводио државни секретар Миле Карановић, градоначелник града Сомбора Антонио Ратковић са сарадницима, као и представници Министарстава унутрашњих послова, Војске Србије, борачких удружења, бројни пријатељи и родбина.

Након полагања венаца на гробу откривена је и спомен плоча у дворишту школе коју је некада Јанош похађао.  Спомен плочу су открили потпредседник Владе Србије и министар одбране Милош Вучевић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миле Карановић, градоначелник града Сомбора Антонио Ратковић и Ивица Перишкић делегат ​ за град Сомбор Удружења Херојске 549. моторизоване бригаде „Цар Душан Силни. Након откривања спомен плоче присутнима су се обратили градоначелник града Сомбора господин Антонио Ратковић, а испред нашег Удружења бригадни генерал Стојан Коњиковац.

Председник Удружења господин Владан Ранковић уручио је плакету граду Сомбору у знак захвалности за изградњу споменика и спомен плоче. Плакета је уручена градоначелнику града Сомбора господину Антонију Ратковићу.

Ратни саборци не заборављају велика дела својих хероја који су часно и поштено бранили своју земљу. Вечна ти слава јуначе!

Категорије: Обавештења