Везе Срба и Руса, једном кад су успостављене, временом су постајале све јаче и дубље. Остало је забележено да је преко 60 генерала и адмирала српског порекла било у служби Његовог Царског Величанства. О њиховој важности говори неколико значајних примера: генерал Михаило Андрејевић Милорадовић је командовао на централним позицијама у чувеној бици против Наполеонове војске код Бородина, док је адмирал гроф Марко Иванович Војнович формирао руску црноморску флоту, те Лексо Саичић, који је остао познат по чувеном двобоју са јапанским самурајом. Иако није био војник, поменућемо и Саву Владиславића Рагузинског, саветника руског цара Петра Великог и царице Катарине Велике, чијим је ангажовањем потписан Кјахтински споразум о и данас важећем разграничењу Русије и Кине.

Није тек тако чувени руски композитор П.И.Чајковски компоновао тзв. Словенски марш чије исправније име гласи Руско-српски марш.

Тако су се наша руска браћа обрела на просторима бивше Југославије као добровољци борећи се на ратиштима у Босни и Херцеговини, а не мали број њих је био и у рату на Косову и Метохији. О њиховим размишљањима најбоље илуструју речи руског добровољца Фјодора Фјодоровича Шуљге, који је и погинуо у рату на КиМ: „Идем да помогнем братском народу“. Недавно преминули Алберт Ахсарбекович Андијев изгубио је око у борбама око Суве Реке, али и поред тешког рањавања убрзо је поново био на првој линији фронта. Међу борцима је био и потпуковник, херој Русије, Анатолиј Вјачеславович Лебед „Тоља“,  истакнути борац против тероризма и у Чеченији, Грузији, Авганистану и Дагестану. Свој живот на Косову и Метохији је положио у одбрани Србије и Виталиj Глебович Булах као и Сергеј Иванович Старцев.

У спомен на погинуле руске добровољце, борце за Србе, данас је служен парастос у Подворју Московске Патријаршије, Руској Цркви у Београду, у организацији Удружења Ветерана ПЈП, Удружења Ратних Добровољаца 1912-1918 и Центра за националну политику. Парастосу су присуствовали и представници: Амбасаде Русије у Србији, Српске православне цркве, Удружења Херојске 549. мтбр „Цар Душан Силни“, Удружења Пријатељи 72. специјалне бригаде, државни секретар Министарства за рад, запошљавање и борачка и социјална питања пуковник Миодраг Капор.

Делегацију Удружења Херојске 549. моторизоване бригаде „Цар Душан Силни“ предводио је бригадни генерал Стојан Коњиковац заједно са делегатима из Београда и Лазаревца, Иваном Катанићем, Војиславом Јаковљевићем те Братиславом Шеварлићем.

ВЕЧНА СЛАВА НАШОЈ РУСКОЈ БРАЋИ!

Категорије: Помени