У Парку Виде Јоцић на Јадру у Ваљеву откривена је биста војника некадашње ЈНА, деветнаестогодишњег Стојадина Мирковића „Хероја са Повлена“ из Горњих Лесковица, који је 29. септембра 1991. године погинуо у Хрватској, у касарни Беденик код Бјеловара, заједно са мајором Миланом Тепићем. Аутор бисте је вајар из Ваљева Немања Радојчић.

Откривању су присуствовали представници породице, града Ваљева, Колубарског округа, Министарства одбране, бројних удружења међу којима и представници Удружења ветерана ПЈП и нашег Удружења.

Биста представља израз поштовања не само Стојадину Мирковићу већ свим војницима који су континуитет наше епске традиције и савремени јунаци нашег доба чиме се одаје признање и чува сећање на њихове заслуге за слободарске идеале које Србија негује.

Поред новооткривене бисте у дворишту школе у родном месту налази се биста Стојадина Мирковића, а једна улица у насељу Попаре у Ваљеву добила је његово име.

Стојадин Мирковић рођен је 14. јануара 1972. године. На редовно служење војног рока у Бању Луку отишао је 28. децембра 1990. године. После завршене обуке за возача војног транспортера прекомандован је у Бјеловар и у централно складиште борбених средстава у селу Беденик, удаљеном двадесетак километара од Бјеловара.

После непуне четири године од погибије његови посмртни остаци су допремљени са гробља у Бјеловару и 18. јула 1995. године сахрањени уз војне почасти у родном селу.

Њему у част постхумно je додељено највеће градско признање „Септембарска повеља” и Орден за заслуге у области одбране и безбедности I степена.

Категорије: Догађаји