У Гајдобри, општина Бачка Паланка, је 22. априла 2023 године делегација удружења Херојска 549. моторизована бригада „Цар Душан Силни“ заједно са члановима породице Кисин, представницима Војске Србије, М.З Гајдобра ,као и другим удружењима из Србије и Републике Српске положила венце и одала почаст саборцу добровољцу Александру Кисину на његовој вечној кућу, која се налази на месном гробљу у Гајдобри. Након тога делегација Удружења присуствовала је откривању спомен  бисте погинулом саборцу. Спомен биста је постављена у централном делу места Гајдобра, испред Дома културе. Израду бисте је донирала породица Дангубић у знак сећања на једног великог човека који је дао оно највредније за ову земљу- свој живот.

Нашем саборцу Александру нека је вечна слава и хвала, за све шта је учинио за Српски род и своју државу Србију!

Ко је Александар Кисин?

Где год има Српства, рађају мајке Обилиће. Овог Обилића мајка Љубица родила је у Бугојну 1972. године. Бањалучки амфитеатар заменио је фронтом у жељи да одбрани тек створену Републику Српску као припадник србобранске 19. бригаде Првог крајишког корпуса ВРС. Дејтонско решење није прихватио са одобравањем јер се његово Бугојно нашло ван Српске и заменио га је новим животом у Гајдобри.

НАТО бомбе и шиптарски терориристи пробудили су накратко уснулог ратника у њему. Административац у Војном одсеку њега и брата није могао да прихвати за добровољце изговарајући се чињеницом да немају држављанство СРЈ. Али Александар није одустајао од намере да оде и одбрани српску нејач на Косову и Метохији те је отишао у Бубањ Поток испод Авале где је већ постојао полигон за обуку војника и регрутни центар.

Официри, када су видели после пар дана његове способности и могућности, одмах су га послали на Косово и Метохију. Био је срећан и када је видео да ће као добровољац бити распоређен у 549. моторизовану бригаду и послат на Kошаре. Тамо се упознао са момцима из 72. Специјалне са којима је делио ратне приче и теме ратишта у Босни и Kрајини.

У зони карауле Кошаре, подно Јуничких планина на Велики петак кренуо је страховити удар агресора, а међу браниоцима био је и он- Александар Кисин.

Уистину Александар је био придодат одељењу 72. специјалне бригаде у селу Машац које је трабало да буде трећа одбрана карауле Горожуп, али…

Ацина група 19. априла је послата на један тежак и опасан задатак- да поврати изгубљену Коту 601 у рејону карауле Кошаре. Снајперским метком Ацо бива тешко рањен у унакрсној ватри, а његов другар Кићо исто, јер је хтео да извуче Ацу, на крају их саборац Сиви извлачи под непријатељском паљбом. Долазе до болнице, али Ацо у току ноћи губи најважнију битку. У тој операцији погинула су и петорица припадника 72. специјалне.

„Е, Бугојно, Бугојно… Не плачи, матера, и не чекај ме више јер овај пут ти нећу доћи.“

ВЕЧНА ТИ СЛАВА, ВИТЕЖЕ СРПСКИ!

Категорије: ДогађајиПомени