Навршава се четврт века од почетка злочиначке агресије НАТО пакта на Савезну Републику Југославију. Догађај без преседана у историји јер је агресија почела без одобрења Савета безбедности УН, а сам НАТО пакт је прекршио своје принципе постојања као искључиво одбрамбеног савеза. У оквиру обележавања значајних историјских датума и неговања слободарских традиција, а поводом 24. марта – Дана сећања на жртве НАТО агресије, са жељом да сачувамо од заборава херојство целе наше Отаџбине свих дана Агресије одржане су свечаности у ту част.

Чланови нашег Удружења положили су венце у: Сомбору, Суботици, Зајечару, Пожаревцу, Сремској Митровици, Гучи, Лајковцу, Рашкој, Параћину, Нишу, Власотинцу, Медвеђи…

Парастосом и полагањем венаца у Спомен капели жртвама ратова и на Споменику жртвама НАТО агресије обележен је Дан сећања у Нишу. Почаст палим жртвама одали су представници Града и градских општина, државних институција, војске, удружења грађана, борачких удружења, међу којима и делегација удружења Херојска 549.моторизована бригада „Цар Душан Силни“ одбор Ниш .

Града Сомбор је такође обележио Дан сећања. Венце су положили и одали почаст бројни званичници. Декегацију Града предводио је градоначелник Антонио Ратковић, делегација Првог центра за обуку Војске Србије предводио је:потпуковник Милан Миловић. Биле су присутне и делегације бројних борачких и патриотских организација међе којима и делегација нашег удружења- одбор Сомбор.

У Суботици су положени венци на Споменик „Њиховој верности“. Делегација нашег удружења- одбор Суботица положила је венац и упалила свеће за покој душе погинулим саборцима и осталим погинулим борцима из Суботице.

Kоманда за развој Тимочке бригаде у сарадњи са Градском управом Зајечар организовала је полагање венаца и цвеће на споменик погинулим борцима у ратовима од 1991. до 1999. године.

Венце на споменик „Слобода“ у Пожаревцу, поред градских званичника и припадника Војске Србије, положила је и делегација нашег и том приликом одала пошту нашим херојима.

Делегација Удружења положила је венац на спомен обележја погинулим припадницима безбедносних снага Војске и Полиције, као и недужним цивилима широм Србије на јавну чесму код Соколског дома у Сремској Митровици.

Представници борачких Удружења и ратних војних инвалида, чланови одбора Лучани нашег Удружења, као и породице погинулих бораца општине Лучани, одали су пошту и положили цвеће на спомен – чесму погинулима у ратовима од 1991 – 1999. године у Гучи

У Рашкој је одржана шетња од Дома Војске до касарне Рашка у част и сећање на Херојску 37. мтбр. На спомен обележје погинулим припадницима Бригаде венац је положила и делегација нашег Удружења.

Општина Параћин је у сарадњи са борачким удружењима обележила Дан сећања, а Централна свечаност одржана је код Споменика палим борцима у ратовима од 1990. до 1999. године. Венце су положиле делегације: Општине Параћин, Војске Србије, ветеранских удружења међу којима и делегација нашег Удружења- одбор Парићин. 

Делегација Удружења, коју је предводио ратни командант 2. мтб из Ђаковице пуковник Влатко Вуковић положила је венце и одала почаст погинулим припадницима батаљона на споменик  2. моторизиваног батаљона из Ђаковице у Медвеђи.

Венце и цвеће на споменик жртвама НАТО агресије и ратовима 90-тих у Спомен парку поред реке Власине у Власотинцу положиле су делегације Министарства одбране и Војске Србије, општине Власотинце, чланови породица погинулих и бројна ветеранска удружења.

У Храму Светог Великомученика Димитрија у Лајковцу служен је помен свим палим жртвама у току НАТО агресије 1999. године. 

Категорије: Догађаји