На данашњи дан, 12. априла 1999. године, агресори НАТО гађали су путнички воз у Грделичкој клисури. Композиција је погођена приликом преласка железничког моста на Јужној Морави када је убијено и рањено више десетина људи. Тачан број до данас није утврђен. Тог дана православни верници су славили други дан Васкрса.

Путнички воз број 393 на линији Београд-Солун погођен је са два пројектила. Према саопштењу тадашњег команданта НАТО, генерала Веслија Кларка, циљ је био мост на Јужној Морави. Наводно, воз се кретао превише брзо, тако да пилот није могао визуелно да га препозна.

Према писању немачког листа Frankfurter Rundschau из јануара 2000. приказани снимак поготка био је убрзан три пута у односу на реалну брзину како би се створио погрешан утисак о брзини воза. Накнадно истраживање истог медија установило је да је снимак убрзан 4,7 пута.

Као и сваког 12. априла и на овогодишњу годишњицу пригодном манифестацијом и полагањем венаца на спомен-обележје одата је се почаст жртвама овог злочиначког напада. Међу бројним делегацијама била је и наша делегација састављена од локалних чланова и делегата.

За крај овог подсећања цитираћемо речи уклесане на споменик покрај железничког моста преко Јужне Мораве у Грделичкој клисури: „Не треба се бојати људи, него нељудског у њима.“

Категорије: Догађаји