Данас је у селу Мишар, надомак града Шапца, обележена 217. годишњица од Мишарске битке. Државној церемонији присуствовали су представници: Министарства одбране, Mинистарства за рад, запошљавање, и социјална питања господин Зоран Антић са помоћником министра господином Милошем Kовачевићем, затим представници локалне самоуправе града Шапца са градоначелником Александром Пајићем, представници Мачванског округа, Удружења за неговање традиције ослободилачких ратова Србије, као и многа друга удружења међу којима је била и делегација удружења Херојске 549. моторизоване бригаде „Цар Душан Силни“ , коју је предводио председник удружења са члановима удружења из Шапца, Богатића, Руме, Сремске Митровице…
Делегације су положиле венце на споменику мишарским јунацима и том приликом им одале почаст. Присутнима се обратио и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић који је истакао је да је под вођством вожда Kарађорђа и највиђенијих српских устаника, попут Луке Лазаревића, проте Матеје Ненадовића и других, 1806. године на мишарском пољу извојевана једна од најзначајнијих победа Првог српског устанка и почело стварање српске независности која је добијена на Берлинском конгресу 1878.године.
Битка на Мишару је вођена између српске устаничке војске под командом Карађорђа и турске војске на брду Мишар код Шапца од 13. августа до 15. августа (односно од 1. до 3. августа по јулијанском календару) 1806. Ова битка је једна од највећих победа српских устаника за време Првог српског устанка.
Категорије: Обавештења