У 10.15 часова 13. новембра 1918. године српска војска је стигла возом на суботичку железничку станицу и донела вест о крају Великог рата. Улазак Осмог пешадијског пука српске краљевске војске у Суботицу донео је слободу словенском становништву, али и наговестио догађаје који су имали велики значај у историји града. Оно што је најважније, Суботица је ослобођена без иједног испаљеног метка.

У ту част, након помена за погинуле борце, положени су венци и цвеће на Споменик јунацима палим за ослобођење и уједињење 1912-1918. на Пушкиновом тргу. Венце су положили представници града Суботице, представници Војске Србије као и многобројна удружења међу којима и делегација Херојска 549.моторизована бригада “ Цар Душан Силни “ одсек Суботица.

Организатори обележавања Дана ослобођења Суботице у Првом светском рату, познатом и под именом Велики рат, су Српски културни центар „Свети Сава”, Буњевачки културни центар и Буњевачка матица, Удружење ратних добровољаца 1912-1918. и њихових потомака и поштовалаца и Град Суботица.

Категорије: Догађаји