Дан војних ветерана, 4. децембар, установљен је у Републици Србији 2015. године и од тада се обележава сваке године, у знак сећања на 1912. годину, када је потписано примирје у Првом балканском рату, а око 400 хиљада бораца Војске Краљевине Србије стекло звање „стари ратник”, односно ветеран. Обележавање Дана војних ветерана организују све јединице и установе Министарства одбране и Војске Србије. Војне делегације, у сарадњи са локалним самоуправама и ветеранским удружењима, полажу венце на спомен-костурнице, споменике палим борцима и жртвама ослободилачких ратова широм Србије, а на пригодним церемонијама и академијама евоцирају се сећања на страдале и шаљу пригодне поруке.

Овим поводом је наша делегација положила венац на Спомен обележје посвећено припадницима Војске и Полиције који су 1998. и 1999. године погинули у борбама са шиптарским терористима и снагама НАТО у Зони одговорности 549. Мтбр у лесковачкој касарни „Војвода Петар Бојовић“.

Такође наш делегат из Пожаревца Горан Ђиновић и чланови Дејан Несторов и Предраг Јовановић били су гости на пријему приређеном у у касарни „Генерал Павле Јуришић Штурм“ у Пожаревцу. Након полагања венаца и цвећа крај спомен-обележја у Пожаревцу присутне је поздравио заменик комаданта Центра за обуку КоВ потпуковник Саша Атељ.

Наши чланови били су присутни и на Свечаној академији која је одржана у  Дому Гарде на Топчидеру.

Овом пригодом је Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић упутио честитку коју преносимо у целости:

ВОЈНИМ ВЕТЕРАНИМА

ПОВОДОМ 4. ДЕЦЕМБРА – ДАНА ВОЈНИХ ВЕТЕРАНА

Поводом 4. децембра – Дана војних ветерана, свим војним ветеранима упућујем срдачне честитке.

Тог дана пре тачно 110 година потписано је примирје у Првом балканском рату између савезника са једне и Отоманског царства, као поражене, са друге стране, те је бригу о ветеранима и задовољењу њихових потреба преузело Министарство Војно у оквиру Владе Краљевине Србије.

Ви, војни ветерани, негујући традиције старих ратника Војске Краљевине Србије, на најбољи начин показујете да су успомена на претке и историја коју имамо наш понос, никако стид и та сећања не смеју бити заборављена, јер ми смо данас овде где јесмо, захваљујући управо војним ветеранима.

Захвални смо војним ветеранима на жртвама које су поднели уз гласну поруку да она није била узалудна и да ће њихов дух над овом земљом живети вечно.

Дела наших војних ветерана су историјски драгуљ и заувек ће красити уџбенике генерација које долазе. Та дела су најснажније оруђе са којим чувамо висок морал припадника Војске Србије!

Честитам вам празник и желим добро здравље, личну и породичну срећу.

Категорије: Догађаји