У Србији се 11. новембар обележава као државни празник под називом Дан примирја у Првом светском рату, чији је симбол цвет Наталијина рамонда. Дан примирја је дан капитулације Немачке у Првом светском рату. Република Србија овај дан обележава као државни празник од 2012. године. Сећање на 11. новембар када је потписано примирје у 11 сати у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша у шуми Компијен у Француској – у многим земљама широм света- у земљама Британског Комонвелта то је Дан сећања, а у САД је Дан ветерана.

Низом комеморативних манифестација, биће обележен овај датум – на Новом гробљу, код Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату, биће организована државна церемонија.

Делегације нашег Удружења присуствовале су обележавању празника у Нишу и Пожаревцу.

У Нишу је празник обележен служењем парастоса и полагањем венаца на Српском и Енглеском гробљу на Делијском вису. Венце су положили поред представника града и представници полиције, војске и борачких удружења.

Одавањем почасти свим страдалима у Великом рату и полагањем венаца на споменик Српском војнику у Косовској улици у Пожаревцу је обележен Дан примирја у Првом светском рату.

Венце су положили представници: Војске Србије, Града Пожаревца, Министарства унутрашњих послова , Браничевског округа, представници удружења међу којима је била и делегација удружења Херојске 549. моторизоване бригаде “Цар Душан Силни“ градски одбор Пожаревац.

Категорије: Догађаји