Данас се у Србији и Европи обележава Дан победе над фашизмом у знак сећања на 9. мај 1945. године, када је капитулацијом нацистичке Немачке окончан Други светски рат у Европи.

Безусловну капитулацију Немачке у Берлину потписао је фелдмаршал Вилхелм Kајтел, у име СССР-а потписник је био маршал Георгиј Жуков, а у име западних савезника британски генерал Артур Тедер. Други светски рат је званично окончан 2. септембра 1945. године.

Због трагичних догађаја у нашој Србији 9. мај је ове године обележен уздржаније него иначе. Делегације нашег Удружења одале су почаст у положиле венце у Београду и Нишу.

Тим поводом су на Спомен гробљу ослободиоцима Београда, подигнутом у знак сећања на страдале совјетске и југословенске војнике ослободиоце, који су дали своје животе за победу над фашизмом, положени су венци и цвеће. Почаст херојима одали су представници Владе Србије, Републике Српске, дипломатског кора, Амбасаде Русије у Србији и Руског дома у Београду, чланови борачких удружења, друштава српско-руског пријатељства, патриотских невладиних организација и руска дијаспора.

У Нишу је овај дан обележен полагањем венаца на две локације, на Споменик страдалим совјетским војницима испред Логора 12. фебруар и на Споменик ослободиоцима Ниша на Тргу Kраља Милана.

Венце су положили представници војске, полиције, представници Амбасаде Русије као и представници многих удружења која негују традицију ослободилачких ратова.

Категорије: Догађаји