У спомен-подручју Доња Градина у Републици Српској обележен је Дан сећања на жртве усташких злочина у логору Јасеновац и Независној Држави Хрватској.

Меморијалне активности започете су 22. априла одржавањем меморијалне академије ,,Завјет сјећању“ у Дому културе у Козарској Дубици. Централни дан, 23. април, започео је служењем Свете литургије у Храму Светих апостола Петра и Павла у Козарској Дубици. Потом су на гробном пољу „Тополе“ у Спомен-подручју Доња Градина положени венци за више од 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја и 127.000 антифашиста који су мучки убијени у јасеновачком систему хрватских концентрационих логора. Према броју убијених, Јасеновац је трећи на светској листи логора, а по бруталностима које су почињене у њему – први, сматрају историчари.

На платоу Спомен-подручју Доња Градина служен је молитвени помен српским, јеврејским и ромским жртвама мучки убијеним у јасеновачком систему хрватских концентрационих логора. Православну молитву одржао је владика бањалучки Јефрем, ромску председник Светског парламента Рома Драгољуб Ацковић, а јеврејску генерални секретар Општине Добој Дарио Атијас.

Парастосу жртвама усташког геноцида у Доњој Градини у Другом светском рату и полагању венаца присуствовао је државни врх Републике Српске и Србије, амбасадори Израела за БиХ са седиштем у Тирани Галит Пелег, Русије Игор Kалабухов, Србије Александар Ђорђевић, представници кинеске и мађарске амбасаде, Трећег пешадијског пука Оружаних снага БиХ, градова и општина у Српској, те невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и потомци жртава. Централној манифестацији присуствовало је око 30.000 грађана.

Међу присутним делегацијама, које су положиле венце, била је и делегација Удружења Херојска 549. моторизована бригада „Цар Душан Силни“.

Категорије: Догађаји