Делегација Удружења Херојске 549. моторизоване бригаде „Цар Душан Силни“ била је део обележавања годишњице страдања интернираца у логору Арад, у Републици Румунији које је организовало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална Владе Републике Србије.

Током путовања организован је обилазак манастира Светог Ђорђа Темишварске епархије, туристички обилазак Арада као и разгледање дела Темишвара и упознавање са његовим знаменитостима у повратку.

Комеморативна церемонија одржана је у оквиру Арадске тврђаве, месту на коме је био логор интернирцима у Првом светском рату уз присуство званичника Републике Румуније, Републике Србије и амбасаде Републике Србије у Румунији. Након интонирања химни служен је помен. Потом су се присутнима обратили представници Владе Републике Србије, локалне Префектуре, Жупанијског савета и Града Арада. Потом су положени венци у име Владе Србије и Савеза Срба у Румунији и одата почаст страдалим интернирцима.

Након обиласка самог локалитета уприличена је церемонија на градском гробљу „Поминареа“ у Араду уз полагања венаца и одавања државних и војних почасти српским интернирцима као и на Градском гробљу у Темишвару, код споменика где су сахрањени југословенски пилоти из Априлског рата 1941. године.

Након свих планираних активности уприличен је и пријем у Генералном конзулату Републике Србије у Темишвару.

Категорије: Догађаји