Током НАТО агресије 15. април 1999. године био је један од тежих дана за 549. моторизовану јединицу и њене претпочињене јединице. Негде иза поноћи готово истовремено хеликоптерима АХ – 64 „Апач” из оперативне групе „Јастреб”, која је била почетком агресије пребачена из Немачке у Албанију, нападнуте су две карауле на призренском правцу: летња караула Ликен на Паштрику и караула Милорад Стојановић на Коритнику. Више хеликоптера је дејствовало по караулама са саме граничне линије из ваздуха док је по један хеликоптер прелазио наш ваздушни простор и дејствовао по људству које се налазило у заклонима у близини самих караула. У тим нападима живот је изгубило 6 бораца.

На караули Ликен била је размештена извиђачка чета 549. мтбр ојачана са војницима из 52. ИДЧ Приштинског корпуса. У том нападу погинули су војници: Слободан Красић из села Краварица у општини Лучани и Раде Ћирић из Шапца, а неколико војника је рањено.
У истовременом нападу на караулу Милорад Стојановић погинули су припадници 55. граничног батаљона: командир карауле водник I класе Усени Бехљуљ, из села Љубовиште општина Гора, резервиста Дејан Петковић Дејан из Лесковца и добровољци Новица Станковић, такође из Лесковца, и Јанош Раук из Сомбора.
Ове године чланови Удружења посетили су вечне куће тројице својих сабораца заједно са породицама желећи и на тај начин да покажу како њихова жртва никада не сме и неће бити заборављена.
Делегације из Новог Сада и Шапца посетиле су гроб Радета Ћирића у Шапцу.

Делегација из Лучана посетила је гроб Слободана Красића у селу Краварица.

Делегација из Сомбора је посетила гроб добровољца Јаноша Раука.

Такође делегације из Новог Сада и Шапца посетиле су и гроб недавно преминулог капетана Драгана Марковића Панаме на Новом гробљу у Шапцу будући да се данас навршава 40 дана.

СЛАВА САБОРЦИМА КОЈИ СУ ЖИВОТ ДАЛИ ЗА ОТАЏБИНУ!

Категорије: Помени