Прошле године је, на иницијативу Руског дома у Београду и Амбасаде Русије у Србији, на месту погибије совјетских војника током „Нишког инцидента“ 7. новембра 1944. године подигнут споменик, да би ове године руски уметник Андреј Колосов осликао мурал који је представљен 8. маја у Нишу.

На отварању мурала и полагању цвећа на споменик присуствовали су делегација Руског дома на челу са руководиоцем Јевгенијем Барановим, представник Амбасаде Русије у Србији, руководство Руско-српског хуманитарног центра у Нишу, заменик градоначелнице Ниша Ненад Станковић, представници српских друштвених организација и организација руских сународника. Међу присутнима била је и делегација нашег Удружења која је положила цвеће и одала почаст.

Конвој совјетских трупа који се кретао између Ниша и Алексинца изненада је напала група америчких ловаца P-38 Лајтнинг 7. новембра 1944. године. Совјетска противваздушна артиљерија отворила je ватру на америчке летелице, покривајући оближњи аеродром, након чега је део „лајтнинга“ појурио у напад на аеродром. Совјетски ловци су полетели да их пресретну. На небу је избила ваздушна битка у којој је било озбиљних губитака на обе стране. Дуго је ова епизода била заташкавана из једног јединог разлога: авијација која је ударила у марш колоне 6. Гардијског стрељачког корпуса, није била непријатељ, већ савезник. Мишљења о томе да ли је ,,Нишки инцидент“ грешка савезника, или је у питању добро припремљена провокације до данас остају опречна.

Фото: Руски дом у Београду

Категорије: Догађаји