Уз подршку Сверуског удружења ветерана „Боево братство“, најмногољуднијег удружења ветерана, и на иницијативу његових представника у Србији, у Москви, као и у Махачкали у Дагестану, 25. априла је организовано више активности у оквиру акције „Алеја сећања“ Сверуског друштвеног покрета „Волонтери Победе“. Ове године алеја је засађена у част недавно преминулог генерал-мајора Божидара Делића и херојске 549. моторизоване бригаде из Призрена чији је био ратни командант. У част генерала Делића засађен је орах, као ослонац и штит, а брезе, које се повијају ка ораху и прате га, су засађене у част 549. мтбр.

Херојску борбу против шиптарских терориста и НАТО агресора препознао је и руски наро и сам се суочавајући са истим злом-тероризмом. Управо у ту част на територији Темирјазевске области у Москви, као и у Махачкали у Дагестану, засађена је алеја сећања посвећена херојима ове славне Бригаде, уз присуство изасланика амбасаде Србије у Руској федерацији, великог броја припадника Војске Руске Федерације и велики број ветерана „Боевог братства“ из Русије и Дагестана. Садњи дрвећа у меморијалној алеји у Москви присуствовала је ћерка покојног генерала, Светлана Делић, која се бираним речима обратила присутнима и исказала захвалност за гест посвећен њеном оцу и бранитељима наше отаџбине. Акција је одржана уз учешће чете почасне страже и питомаца војних академија у Русији.

Истовремено, у оквиру ове акције, у Руском дому је организован округли сто путем ZOOM конференцијe на којој су учествовали представници ветеранских удружења: Херојска 549. мтбр „Цар Душан Силни“, „Ветерани Параћин“ те „Ветерани 72. специјалне“, изасланик „Бојевог братства Русије“ за Србију и „Волонтера победе“ у Србији, пуковник Евгениј Пољаков из Амбасаде Руске Федерације у Србији, као и почасни ветерани и учесници акција из Дагестана.

Путем видео линка из Руског дома у Србији обратили су се: бригадни генерал у пензији Стојан Коњиковац, проф. др Миладин Шеварлић, председник Управног одбора Друштва српских домаћина, Загорка Зага Павловић, испред Удружења Коло српских сестара из Приштине, као и представник 72. специјалне бригаде.

Општи закључак изведен на конференцији јесте да су борбена дејства на Паштрику у поређењу са борбама које су вођене широм Кавказа и Дагестана у многоме слична са основним циљем заштите Отаџбине.

Хероји живе вечно, док год живе они који их се сећају. Ово сећање носиће у себи и српски и руски народ, негујући заједничку традицију, историју, културу сећања.

„НЕМА НАЗАД. ИЗА ЈЕ СРБИЈА!“

Фотографије преузете са званичног сајта Руског дома у Београду