Српско-америчка хуманитарна организација „Спасимо нашу децу“, чији је оснивач Србин из Тенесија Милош Шупица, наставила је са акцијом додељивања захвалница и новчане помоћи ратним ветеранима из Републике Српске и Србије.

Хуманитарна акција „Један од хиљаду“ покренута је пре нешто више од годину дана. Господин Шупица овим новим хуманим делом жели да ода признање и додели помоћ најугроженијим борцима и њиховим породицама које су, како каже, крвариле за наше боље сутра.

У Бањој Луци је 10. октобра 2021. године организован скуп ратних ветерана Војске Републике Српске и ратних ветерана из Србије који представља наставак поменуте акције. На предлог нашег Удружења Захвалнице и новчану помоћ (500 америчких долара) додељене су тројица наших сабораца- ратним војним инвалидима: Емануелу Кудлику, који је у бомбардовању Пленеје на Паштрику 30. маја 1999. године остао без десне ноге, Стојићу Марковићу, који је том приликом рањен, и граничару са карауле Горожуп Момчилу Мојашевићу из састава 55. граничног батаљона. Помоћ и захвалнице је уручио лично Милош Шупица уз присуство и господина Милана Торбице, генерал-потпуковника Војске Републике Српске и саветника министра за борачко-инвалидску заштиту Републике Српске, а био је присутан и наш ратни командант генерал-мајор у пензији Божидар Делић који се раније обратио писмом захвалности покретачу овог пројекта.

Акција ће бити настављена и следеће године, а наше Удружење биће домаћин у Београду.

Дуже од четврт века, хуманитарна организација „Спасимо српску децу“ помаже нашим најмлађим сународницима, али и читавим породицама из Србије и Републике Српске. Откако ју је 1994. у САД основао Милош Шупица, Србин који дуже од шест деценија живи у Америци, до сада је на различите начине помогла деци и одраслима – од прикупљања новца за лечење у иностранству, до слања медицинске помоћи у матицу.