Преузето са сајта Медија центра „Одбрана“

Епско вече Славка Перошевића “Нема назад, иза је Србија” – названо према чувеној пароли којом је генерал-мајор Божидар Делић, командант 549. моторизоване призренске бригаде, 1999. године, у критичном трену Битке за Паштрик издао наредбу за одбрану – одржано је вечерас у Дому војске Србије.

Током богатог програма, којем је посебан тон дао маестралан наступ Хора Уметничког ансамбла Министарства одбране ”Станислав Бинички”, промовисане су две књиге Славка Перошевића – „Епика је чувар српске душе“ и „Нема назад иза је Србија“.

Пред великим бројем посетилаца, међу којима су били начелник Управе за односе са јавношћу бригадни генерал доц. др Михаило Зоговић и директорка Медија центра “Одбрана“ пуковник Биљана Пашић, стихове о патријарху Павлу и српским јунацима који су животе дали за одбрану Косова и Метохије, (попут браће Срђана и Бобана Милића или косовских витезова Милоша Ћирковића и Предрага Леовца), осим аутора Перошевића, уз гусле су казивали народни гуслари Драшко Малиџан, Славко Јекнић, Александар Таушан, Милан Ковачевић, Срђан Авдаловић и Василије Голубовић.

„Без буне, битке и неправди, које се наносе српскоме народу, нема епске песме ни доброг епског песника – од Филипа Вишњића до Радована Бећировића, истакао је рецезент издања проф. др Михаило Шћепановић и додао да ће књижевни теоретичари и историчари „имати шта да раде“ јер им је „песник Перошевић дао добар материјал“.

Он је истакао и да је срећа што су ауторову поезију прихватиле струне гусала. „А како и неће кад то није пој ни појање, већ врисак који се кроз гусларски јаук и глас наших сјајних гуслара пренео до нашег уха. Не треба заборавити да су Срби народ који је читао, чита и читаће ушима. Они који то не знају мисле да сем запада не постоји ниједна страна света. Мораћемо их научити да, ето, има још понека, јер зна се где сунце излази,– рекао је рецензент  проф. др Михаило Шћепановић и поручио да ће Сунце грејати оне гробове и јунаке које је опевао и сачувао од тмине заборава песник Славко Перошевић.

Посетиоце промоције, међу којима су биле и личности из јавног и културног живота, баш као и унуку и ћерку генерала Божидара Делића, поздравио је и ветеран Битке на Кошарама пуковник Душко Шљиванчанин, који је поручио да су прошле три и по деценије откако је преминуо хаџи Радован Бећировић Требјешки.

„Он је опевао све важније личности српске историје, а онда се (“као да су га виле донеле”) појавио песник Перошевић да опева Кошаре и Паштрик, као и све мученике страдале у последењем „Косовском боју”.

У име херојске Призренске бригаде која је, како се могло чути, бранила и одбранила земљу када се у мају и јуну 1999. „ломило да ли ће непријатељ провалити положаје на самој државној граници са Албанијом“, говорио је бригадни генерал Стојан Коњиковац. Као непосредни сведок описао је и моменат када се чула команда команданта Делића – “Нема назад, иза је Србија”, као одговор на захтев за повлачење који је упутио тадашњи старији водник Велибор Бошевски.

У својој поздравној речи, аутор и домаћин вечери Славко Перошевић споменуо је готово све важније хероје српске историје – од Косовског боја до јунака новијег доба, од којих је многе и описао у својим песмама, а посебну захвалност упутио је Министарству одбране, и челним људима Управе за односе са јавношћу и Медија центра “Одбрана” због несебичне помоћи да ово епско вече буде одржано, на радост многобројне публике.

Категорије: Догађаји