А ја што ћу, али са киме ћу ?
Мало руках, малена и снага,
једна сламка медју вихорове,
сирак тужни без нигдје никога…
Моје племе сном мртвијем спава,
суза моја нема родитеља,
нада мном је небо затворено,
не прима ми плача ни молитве;
у ад ми се свијет претворио,
а сви људи паклени духови.

Ове Његошеве надвременске речи одзвањају међ’ Србима готово два века, али је сва прилика да их не чује и не разуме довољан број.

Међутим, сви они који су се (не)намерно затекли у Лесковцу на Празник Иконе Пресвете Богородице Тројеручице, 25. јула, код православног храма Свете Тројице могли су се уверити да чланови Удружења Херојске 549. моторизоване бригаде „Цар Душан Силни“ итекако разумеју речи великог Његоша.

Негујући традицију и чувајући успомену на дело херојске 549. моторизоване бригаде Удружење је урадило Споменицу 1998/1999. године. Донета је Одлука о додели Споменица прво породицама погинулих припадника у зони одговорности 549. мтбр током угушења оружане побуне шиптара 1998. године и током НАТО агресије на нашу земљу 1999. године.

Прва станица је био Лесковац и Јабланички округ. Након Свете Литургије, у поменутом храму, служен је помен за погинуле припаднике 549. моторизоване бригаде из Јабланичког округа. Поред чланова породица погинулих бораца били су присутни и генерал-мајор у пензији Божидар Делић, ратни командант Бригаде, генерал у пензији Владимир Стоиљковић, начелник Главног штаба Бригаде, бригадни генерал у пензији Стојан Коњиковац, командант Истуреног командног места на Паштрику, пуковник у пензији Влатко Вуковић, командант 2. моторизованог батаљона из Ђаковице као и многе друге старешине, војници и поштоваоци дела Херојске 549. мтбр.

Након помена присутнима је се обратио старешина Саборног храма протонамесник Владан Ранђеловић као и протојереј Далибор Стефановић.

Споменице је, након служеног помена, члановима породица уручио ратни командант генерал-мајор у пензији Божидар Делић. Споменица се од јуче налази у 37 домова Јабланичког округа као подсећање на највреднији дар дат Отаџбини- живот у њеној одбрани од непријатеља.

Удружење ће у наредном периоду уприличити и у другим деловима наше државе исту активност.
Овим путем се Удружење захваљује свима који су помогли у реализацији ове активности.

„НЕМА НАЗАД, ИЗА ЈЕ СРБИЈА!“

Захваљујемо се Фото Прима АДМ на уступљеним фотографијама.