У просторијама Војног синдиката Србије у Београду Удружење „Херојска 549. моторизована бригада Цар Душан Силни“  уприличило је свечаност доделе Споменица 1998/1999. година породицама погинулих припадника у зони одговорности 549. мтбр током угушења оружане побуне шиптара 1998. године и током НАТО агресије на нашу земљу 1999. године.

Ово је друга активност ове врсте након оне у Лесковцу с краја јула месеца ове године. Оба пута Споменице је уручио ратни командант Бригаде генерал-мајор у пензији Божидар Делић. Поред чланова породица присутни су били бројни чланови Удружења као и гости: Загорка Зага Павловић, која је на челу Удружења Коло српских сестара из Приштине, Нићифор Аничић, председник Друштва српских домаћина, проф. др Миладин Шеварлић те Јована Гргуревић, водитељка емисије После ручка ТВ Хепи.

У емотивном обраћању присутнима генерал се осврнуо на ратни пут Херојске Бригаде и њен значај током ратних дешавања на Косову и Метохији истичући да су Бригада и њени чланови неоправдано изостављани из јавне сфере свих ових година. Са великом радошћу је најавио почетак изградње споменика у Лесковцу, који ће бити посвећен Бригади и њеним борцима, будући да је коначно добијена дозвола након вишегодишњих захтева. Посебно је истакао рад самог Удружења које је за свега неколико месеци свог постојања реализовало значајан број активности.

Овом приликом је уручено 54 Споменице породицама погинулих припадника као и 45 Споменица старешинама и војницима, члановима Удружења. Ове друге Споменице предвиђене су за старешине и војнике који су били у 549. мтбр у периоду од 24. марта 1998. до 10. јуна 1999. године.
Уручујући посебне Споменице Колу српских сестара и лично Загорки Павловић генерал Делић је нагласио сав значај које је ово Удружење имало, не само током ратних дешавања на Косову и Метохији, већ и у послератном периоду. Уосталом оне су биле и гости и домаћини јуче припремивши послужење за све присутне.

Додељујући Споменицу Јовани Гргуревић истакнут је њен значај у борби за побољшање права бораца уз нагласак да је због тога она лично имала великих личних и професионалних проблема. Стога јој се генерал Делић посебно захвалио.

Испред породица погинулих присутнима су се обратили мајка погинулог војника Владимира Миркова и отац погинулог Владана Милошевића.

Такође су уручене и два признања из Руске федерације на иницијативу Војног синдиката Србије. Председнику Удружења Владану Ранковићу додељена је Медаља посвећена 25 година од завршетка борбених дејстава у Авганистану, док је генералу Стојану Коњиковцу Президијум официра Русије доделио Орден официрске части.

Удружење велику захвалност дугује Војном синдикату Србије и њеном председнику господину Новици Антићу на пруженој подршци и помоћи.

Како је на самом крају истакао генерал Делић, захваљујући члановима Удружења направљени су одлични и чврсти темељи за даљи рад и активности Херојске 549. моторизоване бригаде Цар Душан Силни.

НЕМА НАЗАД, ИЗА ЈЕ СРБИЈА!