Војни синдикат Србије, једини репрезентативни синдикат у области одбране, основан је 27. новембра 2012. Године, да би по благослову оца Симеона, старешине манастира Рукумија, Војни синдикат Србије отпочео обележавање своје крсне славе у част светог Јована Златоустог (349-407) најчувенијег проповедника у историји Цркве, Епископа Цариградског и Патријарха Константинопоља.

Некадашња престоница Србије Крагујевац и истоимени хотел били су домаћини Свечане академије, поводом деценије постојања синдиката, и прослављања Крсне славе уз присуство бројних званица и представника војних синдиката из окружења. Свештеници Православне епархије Шумадијске пресекли су славски колач, а свештеник Бојан Димитријевић пожелео је члановима Војног синдиката у својој беседи „оно што недостаје нашем народу – слогу”.

“Ми настављамо синдикалну борбу, упркос покушајима да се угуши Војни синдикат. Проблем је што још увек немамо закључени Колективни уговор“ рекао је на Академији Новица Антић, председник Војног синдиката Србије.

На Академији је приказан и 10-минутни филм о историјату Војног синдиката од оснивања до данашњих дана, а у уметничком делу програма улествовали су Саша Пилиповић, глумац Књажевско-српског театра из Крагујевца и мајстор фруле Милинко Ивановић Црни са оркестром.

Додељена су признања и награде установама, колективима, појединцима и медијским кућама. Орденом за заслуге у одбрани војничког достојанства и части постхумно су одликовани генерал-мајор Божидар Делић и руски добровољац Алберт Андијев. Такође Удружењу Херојска 549. моторизована бригада Цар Душан Силни додељена је почасна грамата војничке благодарности.

Делегацију нашег Удружења чинили су председник Владан Ранковић, бригадни генерал у пензији Стојан Коњиковац и чланови из Крагујевца Дарко Рачић и Драган Петровић.

Категорије: Догађаји