Наш народ каже да је „рат ђавоља работа“ нарочито онда када сте принуђени да браните своја огњишта од напада непријатеља. То су на својој кожи, између осталог, веома осетила наша браћа преко Дрине у Републици Српској у Одбрамбено-отаџбинском рату између 1992. и 1995. године. Неретко, нажалост, у рати страдају нејаки и невини.

Блокаде српске територије од стране хрватских и муслиманских војних снага у рејону Семберије на североистоку БиХ, током маја 1992. године, у Бања Луци и околини довеле су до несташице основних средстава за живот. То се најгоре одразило на недостатак кисеоника потребног за адекватан третман новорођенчади на одељењу за интезивну негу у бањалучком породилишту. Услед недостатка кисеоника, током маја и јуна 1992. године, умрло је 12 бањалучких беба. Две бебе су успеле да преживе, али са трајним оштећењима кичме, вида, мозга и плућа. Нажалост ни оне више нису међу живима.

Одавање почасти и полагање венца на Споменик Дванаест беба

Ти немили догађаји били су окидач за доношење одлуке о пробијању коридора са циљем успостављања путне везе између западног и источног дела Српске Републике Босне и Херцеговине, односно успостављања везе са Србијом одакле би се кисеоник редовно могао достављати на просторе западних српских земаља. Операција Коридор 92 (Пробој Коридора живота) била је једна од највећих и најзначајнијих операција Војске Републике Српске против хрватских (ХВ и ХВО) и муслиманских (АРБиХ) војних снага и успешно је спроведена у периоду од 24. јуна до 6. октобра 1992. године.

Управо око годишњице окончања Операције Бања Луку је посетила делегација нашег Удружења предвођена председником Владаном Ранковићем. У делегацији су били и генерал-мајор Божидар Делић, ратни командант 549. мтбр, пуковник Влатко Вуковић, Васа Делић, председник УО Удружења као и ратни ветерани Стојић Марковић и Емануел Кудлик, чланови Удружења. Они су одали почаст и положили венце на Споменик палим борцима Војске Републике Српске на гробљу Свети Пантелија и на Споменик Дванаест беба испред Музеја савремене умјетности Републике Српске.

На оба наведена догађаја свог представника је имала и Влада Републике Српске коју је представљао Милан Торбица, генерал-потпуковник Војске Републике Српске и саветник министра за борачко-инвалидску заштиту Републике Српске.

Одавање почасти и полагање венца на Споменик палим борцима Војске Републике Српске на гробљу Свети Пантелија

Документарно-играни филм „Коридор 92“