Дан војних ветерана обележава се 4. децембра као сећање на дан када је 1912. године потписано примирје у Првом балканском рату, када је око 400.000 бораца Војске Краљевине Србије постало стари ратник, односно ветеран.

Овим поводом положени су венци на више локација у Београду: крај Споменика Народном хероју Милану Тепићу,  код споменика „Јунаци са Кошара“, као и на Новом гробљу крај Спомен-обележја војника страдалих у српско-турским ратовима и Српско-бугарском рату, Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату и крај Споменика ослободиоцима Београда у Другом светском рату.

Венце су крај спомен обележја положили и ветерани, чланови породица палих бораца и удружења за неговање традиција ослободилачких ратова, међу којима и делегација нашег Удружења.

У вечерњим часовима делегација Удружења је присуствовала Свечаној академији у Дому Гарде на Топчидеру.

Уједно Министарство одбране је поводом Дана војних ветерана, у сарадњи са Министарством просвете, организовало први литерарни конкурс за средњошколце на тему „Момчило Гаврић – мали јунак Великог рата. У оквиру културно-уметничког програма, наступио је Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“, а кроз наступ драмских уметника приказани су и неки од ликова и догађаја који су исписали историју нашег народа.

Данашњој свечаности присуствовали су чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, представници Министарства одбране и Војске Србије, представници Министарства културе, МУП-а, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства просвете, затим војни ветерани и породице погинулих припадника војске, представници војнодипломатског кора, верских заједница и традиционалних и ветеранских удружења.

Такође, поводом празника, делегација Удружења је у Пожаревцу, након пријема у касарни „Генерал Павле Јуришић Штурм“, положила венце на споменик „Слобода“ код Дома здравља.

Истим поводом у Апатину су се окупили представници удружења Резервних војних старешина, Ратних војних инвалида, Субнор-а, Пензионисаних војних лица, 549. моторизоване бригаде и Патриотског фронта и положили венце на споменик палим борцима испред храма Сабора Светих Апостола и Дома Културе. Такође Организација резервних војних старешина општине Апатин и Удружење пензионисаних војних лица Апатин, у сарадњи са локалном управом општине Апатин, организовало је Свечану академију у Великој сали Скупштине општине Апатин.

Категорије: Догађаји