На Празник Васкрсења Христовог, највећи Хришћански празник, 16. априла 1346. године у Скопљу тадашњи српски краљ Стефан Урош IV Душан Немањић крунисан је царском круном за „цара Срба и Грка“. Душан је владао новоствореним Српским царством до своје смрти 20. децембра 1355. године. Цар Душан је описан као енергичан владар, јаког карактера и темперамента, зато је и назван „Душан Силни”.

Српско царство је, осим земаља раније српске краљевине, обухватало Епир, Тесалију, Акарнанију, Етолију и сву Македонију до Христопоља (садашња Кавала), изузев Солуна, као и целу данашњу Албанију. Јужна граница Царства налазила се на обали Коринтског залива.

Цар Душан је покушао да успостави законитост као принцип: према Душановом законику, усвојеном 1349. и допуњеном 1354. закон је јачи и од супротне воље владара.

Цар Душан је саградио Манастир Светих архангела код Призрена, где је и био сахрањен све до 1927. године, када је његово тело пренето у Цркву Светог Марка у Београду. Његова царска круна се данас налази у Цетињском манастиру, у Црној Гори. Поред Скопља као главне престонице, једна од престоница је био и град Призрен што је довело да наша 549. моторизована бригада буде колоквијално названа Душанова бригада.

Цар Душан је и мртав плашио туђинце и освајаче. Турци су после освајања Призрена прво опљачкали и срушили Душанову гробну задужбину, а Шиптари, након окончања агресије НАТО 1999. године, прво су срушили споменик цару Душану, а 2004. у Мартовском погрому запалили Св. Архангеле.

Управо због значаја самог цара Душана Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања уприличило је свечаност под називом Дан сећања на владавину цара Стефана Уроша IV Душана у и испред Цркве Светог Марка у Београду.

Свечаности су присуствовали министaр за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије господин Николa Селаковић, министарка правде госпођа Маја Поповић, представници других министарстава у Влади Републике Србије, као и делегације удружења која негују слободарске вредности и војничке традиције међу којима и делегација нашег Удружења 549. моторизована бригада „Цар Душан Силни“.

Присутнима се обратио министaр за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Николa Селаковић који је истакао да је средњoвековна српска држава током његове владавине доживела врхунац војне и политичке моћи и културног и привредног развоја, али и територијалног проширења и уважавања у тада познатом свету.

Категорије: Догађаји