Град Зајечар обележава 7. октобар као Дан зајечарских бораца у ратовима на подручју бивше Југославије.

Овај датум је одабран као дан на подсећања када су из Зајечара 1992. године, по позиву, кренуле прве јединице у саставу Девете бригаде и 211. оклопне нишке бригаде, активне војне старешине, резервне старешине, војници и добровољци, да бране отаџбину Југославију и да бране српски народ у Хрватској и Босни. СУБНОР, Град Зајечар и Команда Војске Србије одлучили су да, на месту одакле су зајечарски војници и добровољци кренули, подигну 1997. године споменик браниоцима отаџбине, а који са пресеченом куполом на врху симболизује слом једне државе и распад Југославије.

Сенима погинулих зајечарских бораца поклонили су се и положили венце на споменик представници: Града Зајечара, заједничка делегација СУБНОР-а, Организације ратних војних инвалида, затим представници Независног синдиката полиције, Удружења војних пензионера, Организације резервних војних старешина и потомака ратника 1912-1920. Најпосле, али не и најмање важно, вреди поменути и представнике Удружења Посебних јединица полиције (ПЈП) и нашег Удружења- Херојске 549. моторизоване бригаде „Цар Душан Силни“.

Управо на позив Савеза бораца Града Зајечара делегат нашег Удружења Жељко Поповић поклонио се сенима погинулих зајечарских бораца и положио венац на споменик палим борцима у ратовима 1991.-1999.године.