И ове године чланови Удружења Херојске 549. моторизоване бригаде “Цар Душан Силни“ били су присутни на манифестацији Церски марш, који је одржан по 14. пут. Са Трга Шабачких жртава кренула је колона од преко хиљаду учесника, ове године са слагонам ИЗ ПРИНЦИПА, показујући поштовање према славним прецима и поклоне се њиховим сенима јасно исказавши једини пут куда желимо да идемо.
Трасу дугу преко 35 километара препешачили су наши чланови из Београда, Бачке Паланке, Суботице и других места, а највише се истако наш делегат из Суботице који је носио заставу удружења од града Шапца до планине Цер.
Исход славне Церске битке одавно је свима познат будући да је она била прва победа Савезника у Великом рату, а овом приликом подсећамо читаоце на део из извештаја новинара Ервина Киша који је о поразу аустроугарске војске записао:
”Армија је потучена и налази се у безобзирном, дивљем и паничном бекству. Једна потучена војска, не, једна разбијена руља, јурила је у безумном страху према граници (…) Сјајни су момци ови Срби, они знају да бране своју земљу“.
Категорије: Обавештења