Удружење Херојска 549. моторизована бригада „Цар Душан Силни“ као своју Славу прославља Празник Сабора Светог Архангела Михаила и осталих небеских сила бестелесних- Аранђеловдан, 21. новембра.

Име Михаил на јеврејском језику значи: ко је као Бог или ко је раван Богу и сматра се да је чувар Вере Православне и борац против јереси. Архангел Михаил поштује се као Војвода целе војске ангелске која је у Небеском рату победила Луцифера и остале пале ангеле и послала их у пакао. Зато се на иконама увек представља са подигнутим мачем или копљем како прети неком демону или змају.

Важно је напоменути и да је седиште 549. моторизоване бригаде било у царском граду Призрену. Недалеко од Призрена налази се задужбина цара Душана Свети Архангели која је управо посвећена Светим Архангелима Михаилу и Гаврилу.

Нека би нас Бог помиловао и спасао молитвама Светог Архангела Михаила и осталих небеских сила бестелесних. Амин.

Вас, вође небеских војски, ми недостојни увек молимо, да нас заштитите својим молитвама, као заклоном крила своје бестелесне славе, чувајући нас који пред вама падамо и усрдно вапијемо: избавите нас од беда као вође небеских сила. (Тропар, глас 4)

Категорије: Остало