У Алеји великана на Новом гробљу у организацији Удружења ратних добровољаца 1912–1918, њихових потомака и поштовалаца уприличена је церемонија одавања почасти и полагања венаца поводом 50 година од упокојења наредника Српске војске Милунке Савић. Парастос су служили војни свештеници, а присутнима су се обратили представник организатора и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Никола Селаковић који је, између осталог, и најавио подизање споменика на Вождовцу, где је провела последње деценије свога живота. Почаст је одала и делегација нашег Удружења.

Рођена је на Видовдан 1892. године у селу Копривница код Јошаничке Бање у Старој Рашкој.

Борећи се за Србију и њену слободу код Куманова, Прилепа, Битоља, Милунка је тек у бици на Брегалници добила прву рану од укупно дванаест, а за дванаест рана добила је девет одликовања и била жена са највише одликовања у историји ратовања. Српска Јованка Орлеанка је и двоструки носилац Легије части.

Наредник Милунка Савић није била само херој у ратовима, већ и херој након рата усвојивши и отхранивши 13 сирочади. Радила је као чистачица у Хипотекарној банци одбивши неке више функције. Притом је током Другог светског рата била шест месеци у логору на Бањици.

Наредник Милунка Савић је преминула 5. октобра 1973. године.

Категорије: Догађаји