Бројним манифестацијама и полагањем венаца и цвећа на спомен обележје војводи Петру Бојовићу у центру града у парку крај Нишаве обележено је 105 година од ослобођења Ниша у Првом светском рату.

Међу многобројним делегацијама венце су положили: Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић, градоначелница града Ниша Драгана Сотировска, представници Војске Србије, Министарства унутрашњих послова Србије, многобројна борачка удружења међу којима и делегација удружења Херојска 549. моторизована бригада „Цар Душан Силни “, одсек из Ниша.

Након пробоја Солунског фронта 15. септембра 1918. године, српска војска  отворила је врата ка за ослобођење домовине те је Прва Српска армија, под командом славног војводе Петра Бојовића, отишла 280 км испред главнине снага! Француски генерали су тражили да се српска армија заустави, али Војвода Бојовић није марио за то, истичући „да је српски војник био испуњен само једном жељом – да се што пре савлада непријатељ и да ослободи своју кућу, породицу, имање и отаџбину”.

Бугарска је капитулирала већ 29. септембра 1918. године. Прва армија српске војске је у операцијама за ослобођење Ниша располагала са 27 батаљона пешадије, 9 батерија артиљерије и 6 коњичких пукова. Нишлије су ослободиоце дочекали цвећем тог 12. октобра 1918. године, а част да први уђе у Ниш током ослобађања био је Видојко Јовановић из Сићева, редов пушкомитраљезац.

Категорије: Догађаји